Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranáři z nové základny v Temném Dole mají za sebou první ostrý zásah

Zdravotničtí záchranáři z nové základny v Temném Dole už mají za sebou jeden ostrý zásah. Díky přesunu do Horního Maršova z Trutnova se jim dojezdové časy do lyžařských středisek východních Krkonoš zkrátily až o polovinu. Základna je prozatím stále ve zkušebním provozu, oficiální otevření je naplánované na leden.

Nově vzniklá posádka zdravotnických záchranářů existuje od 1. prosince a tvoří ji jedna sanitka a dva záchranáři. „V úterý 21. prosince jsme v Temném Dole zahájili zkušební provoz, ostrý výjezd odtud už ale posádka má za sebou, bylo to v Peci pod Sněžkou. Než se posádka přesunula do Temného Dolu, využívala zázemí základny v Trutnově," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.

Výjezdová základna vznikla právě v Temném Dole, protože jde o strategické místo blízko horských středisek východních Krkonoš. Tyto oblasti patří mezi nejoblíbenější turistické cíle a v zimě je vyhledává také spousta lyžařů. Patří sem například lyžařské areály v Peci pod Sněžkou nebo v Malé Úpě. Díky přesunu základny se sanitce daří snížit dojezdový čas do středisek až o polovinu. A právě čas hraje v mnohých případech zásadní roli.

Stavba základny začala v březnu 2020 a vznikla přestavbou dvou objektů, které patří Královéhradeckému kraji. Cena za celý projekt včetně vybavení se vyšplhala přes 43 milionů korun,. Větší polovinu z této investice ale pokryla evropská dotace.

Oba objekty našly své využití. Z jednoho je výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko. V něm se budou školit nejen krajští záchranáři, ale i policisté nebo hasiči. Vybavení interiérů vyšlo na 1,3 milionu korun a dodávka simulátorů na 3,9 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, záchranáři, Temný Důl, základna, Horní Maršov, zásah, zranění, sanitka, Pec pod Sněžkou, lyžaři, turisté, výcvik, Krkonoše, Trutnov, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Malá Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři z nové základny v Temném Dole mají za sebou první ostrý zásah  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.