Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potřebujete se o svátcích nechat otestovat? Ne všude to půjde

Ve většině nemocnic v kraji nebude možné nechat se otestovat na covid -19 ve dnech 25. prosince a 1. ledna. Testovací místa omezí ve svátky svůj provoz. V kraji se testuje na koronavirus v sedmi zdravotnických zařízeních a také na dalších místech.

Odběrové centrum ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je nyní v provozu denně do půl sedmé do večera, o víkendech do šesti hodin. Otevírací doba na svátky se ale bude měnit. Na Štědrý den 24. prosince bude možné nechat se otestovat od 7:30 do 11:30, v sobotu 25. prosince bude zavřeno, v neděli 26. prosince bude otevřeno od 7:30 do 12:30, na Silvestra 31. prosince od 7:30 do 14:30 a 1. ledna bude zavřeno.

Stejný postup zvolily například i nemocnice v Náchodě a v Trutnově. „Zájem o testování PCR či antigenními testy v těchto dnech v nemocnicích Oblastní nemocnice Náchod a Oblastní nemocnice Trutnov nedosahuje nabízených kapacit. Volné termíny jsou na všechny dny v tomto týdnu. Přesto vnímáme jako důležité testovací kapacity zachovat, proto jsme testování o svátcích přerušili pouze na dva dny, 25. prosince a 1. ledna," řekla mluvčí trutnovské a náchodské nemocnice Lucie Chytilová. Na Boží hod a na Nový rok se nebude testovat ani v nemocnicích v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

"V krajských nemocnicích je aktuálně šest testovacích míst," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. V nemocnicích ve Dvoře Králové a v Broumově se nebude testovat ve dnech 24. až 26. prosince a ve dnech 31. prosince až 2. ledna, uvedlo hejtmanství.

Negativní PCR či antigenní test se momentálně uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, musí to ale být testy z laboratoře, využít v tomto případě nelze samotesty. Od 22. listopadu se testy na covid-19 až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících.

Na dva bezplatné PCR testy měsíčně mají nárok lidé s dokončeným očkováním. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, lidem s jednou dávkou očkování a lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat.

Ohodnoť článek

Štítky testování, očkování, COVID-19, centra, otevírací doba, nemocnice, Královéhradecký kraj, svátky, Vánoce, nový rok, zdravotnictví, svátek, Štědrý den, Fakultní nemocnice Hradec Králové, silvestr, Oblastní nemocnice Náchod, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., N

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potřebujete se o svátcích nechat otestovat? Ne všude to půjde  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.