Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

I v příštím roce bude Hradcem Králové zvonit zvon Augustin

Zvonění na zvon Augustin, který je umístěný v Bílé věži na Velkém náměstí v Hradci Králové se stalo tradiční událostí, slýchat jej je možné během významných dnů a svátků. Stejné to bude i v příštím roce, radní v prosinci schválili rozvrh zvonění, které si může zblízka užít také veřejnost v rámci speciální návštěvy Bílé věže.

Na zvon Augustin začalo město zvonit ve významné dny už v 16. století. Po delší pauze se tato tradice vrátila v roce 2008. „Zvoní se tradičně o Velikonocích a Vánocích, dále pak ve významné dny jako jsou Den české státnosti 28. září, Den vzniku samostatného československého státu 28. října nebo Den boje studentů za svobodu a demokracii 17. listopadu,“ říká ředitel Hradecké a kulturní vzdělávací společnost Hradec Králové Miroslav Franc. Tyto svátky doplnily také dny významné pro Hradec Králové, jako jsou 2. července výročí bitvy na Chlumu 1866 nebo na svátek sv. Augustina 28. srpna.

Samotné zvonění na Augustina trvá deset minut a provádí jej několik zvoníků. „Obvykle je na to třeba pět zvoníků. Jeden z nich řídí zvonění a kontroluje pohyb srdce zvonu, další čtyři zajišťují pohyb zvonu. Každý z těchto čtyř drží provaz, za který tahá a pomocí nějž se zvon rozpohybuje. Nejedná se tedy o žádný elektrický pohon, ale o poctivou práci zvoníků,“ vysvětluje ředitel Miroslav Franc. Ve výjimečných případech může být zvonění delší, to jej pak obstarává více zvoníků. Maximálně jich ale může být devět.

Toto mohou sledovat také návštěvníci ve vybrané dny a časy. Na zvonění je třeba koupit vstupenku, která je k dispozici na webových stránkách Bílé věže nebo serveru hkpoint. Kompletní seznam zvonících dnů včetně možnosti prohlídkových okruhů vyvěsí na své webové stránky Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která návštěvnické prohlídky Bílé věže zajišťuje.

Zvon Augustin je umístěný v renesanční Bílé věži, která je dominantou města Hradce Králové. Více než sedmdesát metrů vysoká věž byla vystavěna v roce 1574, zvon byl do věže doplněn o sedm let později. Je 169 cm vysoký, v průměru má více než dva metry a jeho váha je přibližně deset tun. Jedná se tak o třetí největší zvon v České republice.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Bílá věž

Štítky Agustin, zvon, Hradec Králové, Bílá věž, tradice, rozpis, svátky, rovrh, Bílá věž (Hradec Králové), svátek, Velké náměstí, Velikonoce, Den české státnosti, Vánoce, Československo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v příštím roce bude Hradcem Králové zvonit zvon Augustin  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.