Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji byl potvrzen druhý případ varianty omikron

V Královéhradeckém kraji je druhý potvrzený případ varianty koronaviru omikron. Oba případy se týkají členů jedné rodiny, kteří se vrátili z Afriky. U třetího podezřelého případu v regionu, který s potvrzenými nesouvisí, dosud nebyla dokončena sekvenace odebraného vzorku.

"V Královéhradeckém kraji máme druhý sekvenačně potvrzený případ omikronu. Prvním byl muž, druhým je žena, oba se vrátili z Afriky. Jsou z jedné rodiny z okresu Hradec Králové. Nemají vážný průběh onemocnění, jsou v domácím léčení," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Třetím podezřelým je žena ve středním věku, také z okresu Hradec Králové. "Tento podezřelý případ s potvrzenými nesouvisí," řekla dnes Krejčí. Podle ní nebylo dosud zjištěno, že by se omikron v Královéhradeckém kraji šířil komunitně. O prvním oficiálně potvrzeném případu omikronu v Královéhradeckém kraji krajští hygienici informovali v pátek 17. prosince.

Epidemie v kraji zpomaluje. Zájem o očkování naopak roste, na řadu teď přijdou malé děti

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji kopíruje celorepublikový trend. Počty nových případů nákazy klesají. Za posledních sedm dní (data k 17.12.) testy potvrdily 4 040 případů, minulý týden to bylo téměř o tisícovku víc. V kraji se i dál...

První potvrzený případ omikronu v ČR byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. Hygienici poté odhalili další nakažené na jižní Moravě. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Tato varianta může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta.

V Královéhradeckém kraji dalším týdnem pokračuje slábnutí epidemie koronaviru. Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 662, v neděli 677 a před týdnem v pondělí 829, o týden dříve 979, o týden dříve 942 a před tím byla 691 a 443. Celostátní průměr byl dnes 639, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bokskapet | Pixabay

Štítky ČR, koronavirus, omikron, Královéhradecký, kraj, KHS, hygiena, COVID-19, pandemie, region, Královéhradecký kraj, Afrika, Hradec Králové, Světová zdravotnická organizace, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České repu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji byl potvrzen druhý případ varianty omikron  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.