Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místní organizace hnutí ANO v Hradci Králové končí. Důvodem má být její špatné fungování

, aktualizováno 20. prosince 2021, 14:54

Vedení hnutí ANO v Královéhradeckém kraji chce zrušit místní organizaci hnutí ve stotisícovém Hradci Králové. Důvodem je špatné fungování klubu ANO v zastupitelstvu Hradce Králové. S návrhem krajského vedení na zrušení místní organizace již vyslovila souhlas většina jejích členů. V tiskové zprávě to dnes uvedl krajský předseda hnutí ANO Petr Koleta. Místní organizace ANO v Hradci Králové má 14 členů.

Návrh na zrušení místní organizace již byl podle Kolety postoupen k projednání předsednictvu hnutí, které podle stanov může o zrušení místní organizace rozhodnout.

V zastupitelském klubu ANO se v posledních měsících projevila řada neshod. Bývalá náměstkyně primátora za ANO Věra Pourová letos zastupitelský klub opustila a pak i vystoupila z ANO. "ANO neplnilo svůj program, vadili mi vztahy mezi některými zastupiteli," řekla. V listopadu oznámil odchod z klubu radní města Jiří Langer (nestraník za ANO). Zdůvodnil to nehospodárným chováním vedení města.

V pondělí 13. prosince zastupitelstvo na návrh opozice odmítlo schválit rozpočet města na rok 2022 předložený náměstkyní pro ekonomiku Monikou Štayrovou (ANO). Při hlasování o návrhu opozice na přepracování rozpočtu nebyl klub ANO jednotný, když s opozicí hlasovala i radní Andrea Turková (ANO). Na začátku roku 2022 bude město hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Krajské předsednictvo ANO o návrhu na zrušení místní organizace jednalo na její schůzi v pátek. Schůzi krajské vedení podle Kolety svolalo "z důvodů dlouhodobých problémů, které se odrážejí ve špatném fungování zastupitelského klubu ANO v Hradci Králové a poškozují dobré jméno hnutí ANO 2011 navenek". Návrh na zrušení místní organizace a zánik členství u všech jejích členů schválilo předsednictvo kraje jednomyslně.

Pokud předsednictví hnutí místní organizaci zruší, je podle krajské manažerky hnutí Dariny Kricnarové v plánu vytvoření nové místní organizace.

Hnutí ANO poslední komunální volby v Hradci Králové v roce 2018 vyhrálo, když získalo 24 procent hlasů a v zastupitelstvu obsadilo 11 ze 37 míst. Koalici s nejtěsnější většinou 19 hlasů ANO vytvořilo s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Odchodem Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř za ANO a zástupce Změny. ODS má post primátora a jednoho náměstka, ANO má dva náměstky primátora.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hnutí ANO

Štítky ČR, ANO, Hradec Králové, klub, zastupitelský, politika, Královéhradecký, kraj, hnutí, Andrej Babiš, zrušeno, hlasování, ANO 2011, Petr Koleta, Královéhradecký kraj, ODS, Věra Klásková, Jiří Langer, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamil Ťoupalík

Parádní zpráva před vánocemi. A teď ještě postavit ANO mimo zákon.

Úterý, 21. prosince 2021, 08:20Odpovědět

Místní organizace hnutí ANO v Hradci Králové končí. Důvodem má být její špatné fungování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.