Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Epidemie v kraji zpomaluje. Zájem o očkování naopak roste, na řadu teď přijdou malé děti

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji kopíruje celorepublikový trend. Počty nových případů nákazy klesají. Za posledních sedm dní (data k 17.12.) testy potvrdily 4 040 případů, minulý týden to bylo téměř o tisícovku víc. V kraji se i dál ve velké míře očkuje, v následujících týdnech budou vakcínu dostávat i děti ve věku od pěti let.

Epidemie koronaviru v regionu slábne. Sedmidenní incidence se pomalu snižuje, ale přesto jsou čísla nových případů stále vysoká, což se promítá v nemocnicích, kde sice počet hospitalizovaných s covidem-19 neroste, ale zatím ani příliš neklesá,“ uvedl hejtman Martin Červíček(ODS).

Na zdravotníky je stále taky velká zátěž i v souvislosti s dalšími necovidovými případy, které vyžadují akutní intenzivní péči. Ve všech nemocnicích v kraji se dnes ráno léčilo 237 pacientů s covidem-19, 47 na jednotkách intenzivní péče. Minulý týden jich bylo o 18 více. 

Mírný pokles záchytu pozitivních případů hlásí také školská zařízení v kraji. Covid-19 se aktuálně vyskytuje ve 31 zařízení z celkových 72. Oproti minulému týdnu to je o 13 škol méně.

Nadále taky roste zájem o očkování. Z celkové populace kraje starší 16 let je alespoň jednou očkováno přes 73 procent lidí. Nejvyšší míru proočkvanosti mají starší lidé nad 65 let. Roste zájem především o posilující třetí dávku vakcíny. Tu mohou lidé dostat i u mnoha praktických lékařů přímo v ordinaci. 

Do terénu taky opět vyrazily mobilní očkovací týmy. Například o víkendu bylo možné dostat vakcínu bez předchozí registrace v rychnovském společenském centru.

Do Česka už taky dorazily dětské vakcíny pro věkovou kategorii pět až 11 let. Registrace pro děti už byla spuštěna a během nadcházejících týdnů se do očkování zapojí také dětští praktičtí lékaři. Na ně se mohou v případě zájmu rodiče obrátit. Další alternativou pak budou očkovací místa ve třech nemocnicích v regionu. Jedná se o nemocnice v Hradci Králové, Trutnově a Náchodě. 

Předpokládáme, že většinu zájemců o očkování dětí od pěti let obslouží dětští praktičtí lékaři. Pro ty ostatní připravujeme očkovací místa ve třech nemocnicích, které budou tuto věkovou kategorii očkovat jednou týdně,“ doplnil hejtman.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové se s očkováním registrovaných dětí začne v úterý 21.prosince. Očkování bude probíhat jednou týdně v budově Dětské kliniky, kam dítě musí přijít společně se zákonným zástupcem. Následovat tento model bude nemocnice v Náchodě, která počítá s prvním termínem ve čtvrtek 23. prosince. Od ledna pak očkování dětí spustí taky nemocnice v Trutnově. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Epidemie, covid-19, Královéhradecký kraj, hejtman, nemocnice, děti, očkování, dětský lékař, mobilní tým, injekce, vakcína, zdravotnictví, pandemie covidu-19, Martin Červíček, ODS, Trutnov, Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v kraji zpomaluje. Zájem o očkování naopak roste, na řadu teď přijdou malé děti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.