Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sněžku zasáhl orkán. Vítr dosahoval rychlosti přes 130 kilometrů v hodině

Sněžku dnes zasáhl vítr o rychlosti orkánu. V nárazech vítr na Sněžce dosáhl rychlosti 134,3 kilometru v hodině, uvedla na facebooku správa polského Krkonošského národního parku. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Vichřice zastavila oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

Horská služba Krkonoše dnes vydala výstrahu před silným nárazovým větrem, který může mít na hřebenech rychlost nad 108 kilometrů v hodině a v nižších polohách přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině, uvedli na webu správci lanovky.

Polští správci parku varovali i před poklesem teplot. Po 05:30 bylo na Sněžce minus 2,5 stupně Celsia, za další čtyři hodiny teplota klesla pod minus čtyři stupně. "Podmínky pro pěší turistiku vysoko v Krkonoších jsou obtížné. Buďte opatrní," uvedl polský Krkonošský národní park.

Provoz ostatních lanovek, lyžařských vleků a sjezdového lyžování v Krkonoších silný vítr neomezil. Na hřebeny Krkonoš se turisté mohou dostat například kabinovou lanovkou z Janských Lázní na Černou horu nebo sedačkovými lanovkami ze Špindlerova Mlýna na Pláně a na Medvědín.

Sněžka, která má výšku 1603 metrů, má z hlediska meteorologie v Krkonoších zcela výjimečné postavení. "Nelze ji brát jako nějaké reprezentativní místo, co se děje v naší oblasti. Je to v podstatě tyč vystrčená do volné atmosféry. Už na Luční boudě jsme oproti Sněžce na polovičních hodnotách (rychlosti větru)," uvedl dříve Tomáš Popelka z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Klima na Sněžce je navzdory nevelké nadmořské výšce považováno za arktické a velehorské.

Na hřebenech Krkonoš leží do 30 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech stále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. "Větší vrstva sněhu je na závětrných svazích a ve žlabech. Tam se mohou vyskytnout malé laviny z klouzavého sněhu, které se zastaví ještě na svahu," uvedl Jan Doubek z Horské služby Krkonoše.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kamila Antošová

Štítky ČR, rekreace, počasí, vítr, lanovky, Sněžka, Krkonoše, lanová dráha, Krkonošský národní park, Facebook, Pec pod Sněžkou, Jan Doubek, Český hydrometeorologický ústav, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžku zasáhl orkán. Vítr dosahoval rychlosti přes 130 kilometrů v hodině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.