Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hrádečku na Havla vzpomínalo několik desítek lidí. Před jeho chalupou vzniklo pietní místo

lidí Bývalého prezidenta Václava Havla si dnes dopoledne u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku připomněly desítky lidí, dorazily pěšky i auty. Květiny, hořící svíčky nebo symboly srdce oživily prostranství před Havlovou chalupou, kde před deseti lety zemřel. Vzpomínkové akce k uctění Havlovy památky se dnes konaly na řadě míst v Královéhradeckém kraji. Jen vzpomínkového pochodu od trutnovského pivovaru k jeho chalupě na Hrádečku se zúčastnila asi padesátka jeho příznivců.

Na Hrádeček dnes z nedalekých Mladých Buků zavítal také Robert Feješ. "Atmosféra skvělá, super vzpomínka na Vaška. Zazpívala se hymna, pronesli se výroky, které měl. Lidé zavzpomínali, zapalovali svíčky. Havel chybí," řekl dnes Feješ. Havla podle svých slov osobně znal.

"Pocházím z Trutnova, angažoval jsme se v Občanském fóru, párkrát jsem se s ním tady na Hrádečku setkal. Ať budeme hledat kandidáta na prezidenta jakéhokoliv, takového jako on už nenajdeme," dodal Feješ.

Havlovo jméno nesou místa napříč kontinenty. Významný otisk zanechal i v našem kraji, kam se rád vracel

Jméno zesnulého prvního porevolučního prezidenta, dramatika, disidenta, esejisty a odpůrce komunistického režimu Václava Havla nese celá řada míst, institucí a budov po celém světě. Jeho odkaz připomínají i desítky bust, ocenění, laviček, parků,...

Další připomínkou výročí Havlova úmrtí v Královéhradeckém kraji je dnes v Hradci Králové ve Wonkově ulici před městskou knihovnou u Lavičky Václava Havla štafetová četba jeho textů, akce nazvaná Ha, well: Číst Havla pomáhá. Vzpomínání na Václava Havla se dnes večer uskuteční také v královéhradeckém Sboru kněze Ambrože, součástí akce bude sbírka knih pro děti z dětských domovů a dlouhodobě nemocné dětské pacienty.

Bývalý prezident, dramatik, bojovník za lidská práva a také někdejší vězeň totalitního režimu Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let. Narodil se 5. října 1936.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Síť Aktivních Občanů Hradec Králové

Štítky ČR, prezident, Havel, pietní, FOTO, Václav Havel, Hrádeček, chalupa, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, Občanské fórum, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádečku na Havla vzpomínalo několik desítek lidí. Před jeho chalupou vzniklo pietní místo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.