Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

PŘEHLED: Lyžařské areály v hradeckém kraji nabízejí přes 20 kilometrů sjezdovek

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji nabízejí přes 20 kilometrů upravených sjezdovek a další areály zahajují sezonu. Podmínky pro lyžování v Krkonoších a Orlických horách jsou velmi dobré. Sněhu na sjezdovkách je dostatek, nejčastěji od 30 do 80 centimetrů přírodního a technického sněhu. Na hřebenech hor leží až půl metru sněhu.

Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn nabízí aktuálně lyžování asi na sedmi kilometrech upravených sjezdovek, od soboty se nabídka rozšíří na více než 15 kilometrů. "Podmínky jsou i přes mírné oteplení v posledních dnech výborné. Na sjezdovkách máme v průměru 40 cm sněhu," uvedl manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina.

V provozu jsou lanovky Hromovka, Pláně, vlek Stoh. Od soboty budou v denním provozu také lanovky Mísečky a Medvědín. V areálu Svatý Petr se lyžuje na sjezdovkách Hromovka II, Turistická, Červená FIS a sjezdovka Stoh na poloviční šířku. Do denního provozu se od soboty dostanou také sjezdovky červená a Harmony na Medvědíně a sjezdovky Turistická a Cvičná louka v Horních Mísečkách. V okolí střediska je upravováno asi 12 km běžkařských tras.

Ve SkiResortu Černá hora – Pec se lyžuje na zhruba 13 kilometrech sjezdovek a na víkend se nabídka rozšíří o dalších pět kilometrů sjezdových tratí. Na Černé hoře u Janských Lázní jsou upraveny sjezdovky Anděl, Zalomená, Hofmanky, Sport 1, Přejezdová, Idyla, Protěž a spodní úsek sjezdovky Černohorská, celkem osm kilometrů sjezdovek. V Peci pod Sněžkou jsou otevřeny sjezdovky Javor, Smrk, Zahrádky, Javořák, Lyžařská, U potoka a výuková lokalita pro děti a začínající lyžaře Live Park Javor, celkem téměř pět kilometrů sjezdovek.

O víkendu se budou teploty držet nad nulou. Na některých místech naměříme i plus sedmičku

Posledních několik dnů se rtuť teploměru držela nad nulou i ve vyšších polohách. To dělalo vrásky na čele především vlekařům, kteří postupně zahajují hlavní zimní sezonu. Podmínky pro zasněžování se výrazně nezlepší ani o víkendu.

"Na sjezdovkách je 50 až 70 cm sněhu. Otevřená je denně Černohorská sáňkařská cesta. Na hřebenech Černé a Světlé hory a nad Pecí pod Sněžkou je upraveno více než 60 km běžeckých tras," uvedl dnes mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Od pátku 17. prosince se v areálu na Černé hoře otevře pro lyžaře dětská lokalita LIVE park Formánek s krátkým pojízdným kobercem a krátkou snowtubingovou dráhou. Na vrcholu Černé hory spustí pro děti vlek Sport 2 s přilehlou sjezdovkou. "Na pátek 17. a sobotu 18. prosince je v areálu naplánováno také večerní lyžování na Protěži. Prozatím na Protěži plánujeme večerní lyžování pouze na tyto dva dny," uvedla Plchová.

V Krkonoších nadále platí nejmírnější, první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Při tomto lavinovém stupni jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné, nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle.

V Peci se v pátek 17. prosince otevře druhý vlek a sjezdovka na Javoru a také lanovka Hnědý vrch se sjezdovkou. "V Peci v pátek 17. prosince spustíme večerní lyžování na Javoru. Za umělého osvětlení se tu bude lyžovat již denně mimo Štědrý den, kdy večerní lyžování nebude," uvedla Plchová.

Na víkend 18. a 19. prosince se lanovka a dětský park rozjedou také v areálu Černý Důl. Půjde o lanovku Family Express, příslušné sjezdovky a dětskou lokalitu LIVE park s pojízdnými koberci. V provozu bude také vlek Veronika. "V areálu Černý Důl se příští týden lyžovat nebude. Do každodenního provozu se vrátí od 25. prosince. Ve Velké Úpě plánujeme zahájit sezónu 23. prosince," řekla mluvčí.

V Krkonoších v hradeckém kraji se lyžuje také v menších areálech v Malé Úpě a v Mladých Bukách. V pátek by měla začít sezona ve středisku Herlíkovice - Bubákov, zatím o víkendech se lyžuje také v Prkenném Dole.

V Orlických horách v kraji se lyžuje v areálech v Deštném a Říčkách. Od soboty zahájí denní provoz také třeba menší středisko v Olešnici v Orlických horách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Rosenauer

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, kraj, Krkonoše, Orlické, sjezdovky, lyže, lyžování, sezona, zima, sjezdovka, lyžařské středisko, Královéhradecký kraj, lanová dráha, večerní lyžování, Pec pod Sněžkou, Černá hora, Orlické hory, SKIAREÁL Špindle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Lyžařské areály v hradeckém kraji nabízejí přes 20 kilometrů sjezdovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.