Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Nové Pace se bude stavět chráněné bydlení. Už se ví, jak bude vypadat

Architektonickou soutěž o výstavbu chráněného bydlení v Nové Pace vyhrálo pražské studio NEUHÄUSL HUNAL s.r.o. Zástupci kraje a odborná veřejnost vybírali z šesti soutěžních návrhů. Byty, které vzniknou, budou sloužit klientům z ústavního zařízení. Vítězný návrh zaujal svou střídmostí, praktičností a citlivým zasazením do krajiny a okolního prostředí.

Jedním z hlavních požadavků architektonické soutěže pro výstavbu chráněného bydlení v Nové Pace bylo vytvoření účelného, bezpečného a zároveň flexibilního prostředí, které i v případě zhoršení mobility umožní klientům v tomto prostředí setrvat,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Podle návrhu v nové Pace vznikne nový domov pro maximálně dvanáct klientů z ústavního zařízení pro osoby s mentálním postižením v Chotělicích. Cílem projektu má být zachovat myšlenku rodinného bydlení, které klientům umožní zapojit se co nejvíce do běžného života. Postupně by z tohoto ústavu měli odejít všichni klienti a nový domov by měli najít v komunitních formách bydlení v Jičíně, Hořicích a Nové Pace.

Návrh architektonického studia NEUHÄUSL HUNAL s.r.o., které soutěž vyhrálo, nadchl komisi především tím, jak přirozeně rozvrhl a zasadil čtyři nové budovy do okolního prostředí. Královéhradecký kraj usiluje ve svých projektech o kvalitní architekturu a chce stavět účelné stavby, které budou nejen architektonicky zdařilé, ale taky praktické a v souladu s prostředím. Podle odborné poroty se přesně tohle povedlo ve vítězném návrhu skloubit.

Vítězný návrh zaujal porotce svojí střídmostí a srozumitelností. Jeho přirozené zasazení do krajiny koresponduje s potřebami nových nájemníků a navazuje na stávající strukturu rodinných domů. V návrhu jsou stavby na pozemku usazeny tak, aby navzájem komunikovaly, iniciovaly společenský život a zároveň poskytovaly dostatek soukromí. Svým civilním řešením přináší návrh jiný pohled na architekturu instituce chráněného bydlení,“ dodává předseda komise Jan Šépka. 

Kraj plánuje do výstavby chráněného bydlení v Nové Pace investovat 40 milionů korun. Část peněz bude čerpat z evropských dotací. S vítěznou firmou se teď bude domlouvat na vypracování projektové dokumentace. Všechny soutěžní návrhy si veřejnost bude moct prohlédnout na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje od 16. do 31. ledna 2022. Během února budou projekty k vidění taky ve Studijní vědecké knihovně Hradec Králové, poté se přesunou do Nové Paky.

Ohodnoť článek

Štítky Nová Paka, chráněné bydlení, projekt, soutěž, architektura, Královéhradecký kraj, byty, klienti, ústav sociální péče, dotace, investice, bydlení, stavba, Martina Berdychová, Jan Šépka, Jičín, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nové Pace se bude stavět chráněné bydlení. Už se ví, jak bude vypadat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.