Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Benzín zlevňuje. Do konce roku jeho cena ještě klesne

Ceny pohonných hmot už třetí týden za sebou klesají. Natural 95 nyní řidiči tankují průměrně za 36,46 korun za litr, což je v porovnání s předchozím týdnem o 29 haléřů méně. Nafta zlevnila o 24 haléřů a prodává se v průměru za 35,45 korun za litr. Analytici odhadují, že do konce roku ceny ještě klesnou, zhruba o dalších 30 haléřů.

V listopadu byl benzín nejdražší od konce října roku 2012 a nafta od poloviny října 2014. Koncem listopadu začaly ceny stagnovat a nyní mírně klesají, pořád ale řidiči tankují mnohem dráž než před rokem. Loni touhle dobou stál Natural o 8,52 korun míň a za diesel tehdy motoristé platili o 8,11 korun za litr méně.

Cena pohonných hmot je momentálně na dvouměsíčním minimu a podle odhadů do konce roku ještě mírně klesne."V nejbližších dvou týdnech by ceny pohonných hmot měly mírně klesnout o dalších 30 haléřů v reakci na propad cen ropy na konci listopadu. Na konci prosince se snižování cen pravděpodobně zastaví," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

V rámci republiky se vyplatí natankovat v Jihočeském kraji, kde je litr benzínu v průměru za 35,86 korun. Naftu tam prodávají průměrně za 34,80. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Na benzínu je to rozdíl skoro dvě koruny za litr. Královéhradecký kraj je s cenami paliv zhruba v polovině celorepublikové tabulky. Benzín tady řidiči kupují v průměru za 36,21 korun za litr, naftu za 35,35 korun.

V mezistátním prosincovém srovnání je benzín levnější než v České republice například v Maďarsku, Polsku, ve Slovinsku a v Rumunsku nebo Bulharsku. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu a Itálii je benzín dražší než u nás. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky benzín, cena, nafta, tankování, řidič, doprava, auto, nádrž, čerpací stanice, Královéhradecký kraj, Praha, Jihočeský kraj, pohonné látky, motorová nafta, Finlord, s.r.o., Itálie, Německo, Polsko, Rakousko, Bulharsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzín zlevňuje. Do konce roku jeho cena ještě klesne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.