Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lesy ČR zvýší investice na opravu poničených lesních cest

Státní podnik Lesy České republiky, který spravuje skoro polovinu lesů v zemi, letos navýší investice do obnovy lesních cest poničených při těžbě způsobené kůrovcovou kalamitou o více než třetinu asi na 300 milionů korun. V roce 2022 podnik plánuje navýšení nejméně na 400 milionů korun, uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Nejhorší situace kolem kůrovcové kalamity je v současné chvíli na severu Čech. V ostatních oblastech je řádění kůrovce za vrcholem a postupně ustupuje. Svůj podíl na tom má chladné jarní počasí a taky intenzivní těžba napadeného dřeva. 

Tam, kde považují kalamitu za zvládnutou, se lesníci pustili do zalesňování vytěžených ploch. Poté mohou přistoupit k opravě zničených cest. Na setkání s veřejností byl toto jeden z nejčastějších požadavků. I pro samotný podnik je oprava cest nyní prioritou. "Mohu všechny ujistit, že lesní infrastrukturu urychleně opravujeme," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Jako první přicházejí na řadu s opravami hlavní komunikace, které využívají lesníci k hospodaření a také frekventované turistické cesty. O tom, které cesty to jsou konkrétně, rozhodují lesníci ve spolupráci se zástupci obcí.

Státní podnik loni kvůli kůrovcové kalamitě vytěžil rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Letos celkovou těžbu po několika předchozích korekcích směrem dolů očekává kolem 11,5 milionu metrů krychlových. Z toho by mělo asi 84 procent připadnout na nahodilé těžby.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lesy, kůrovec, těžba, investice, technika, lesníci, lesní cesta, kalamita, obce, dřevo, Lesy České republiky, oprava, Česko, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR zvýší investice na opravu poničených lesních cest  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.