Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V předvánočním čase přibývá krádeží v nákupních zónách. Buďte obezřetní, nabádá policie

Předvánoční doba je rájem nejen pro obchodníky, ale i pro zloděje. Policie proto vyzývá nakupující k obezřetnosti a například hlídky v Trutnově teď častěji vyráží na kontroly obchodních center. Působí tady především preventivně.

Policisté se v tomto předvánočním čase nezaměřují pouze na dodržování vládních nařízení, ale v nákupních zónách a v jejich okolí působí především preventivně,“ potvrzuje policejní mluvčí por. Bc. Lukáš Vincenc.

Policisté upozorňují návštěvníky center, kteří vyrazili za nákupy, aby byli více obezřetní a dávali si pozor na své věci. Stačí totiž malá chvíle nepozornosti, které využije pohotový zloděj, a můžete přijít o veškeré cennosti. Nejčastějším prohřeškem zákazníků v tomto hledu je, že si nechávají například kabelku nebo bundu s peněženkou v nákupním košíku a během nakupování od svých věcí odvrátí pozornost. 

Další riziková situace může také vzniknout na parkovišti při vykládání nákupu do vozidla, kdy lidé mohou ztratit pozornost. Na místě je i zopakování známe fráze, že auto není trezor, tedy bychom v něm neměli nechávat cennosti, které by mohli přilákat nenechavce,“ doplňuje mluvčí.

Svá rizika sebou ale nenese jen nakupování přímo v obchodech. Opatrnost je potřeba taky v online prostoru. I ten je totiž plný podvodníků, kteří čekají na svou příležitost. Pro větší bezpečnost online nakupování policisté radí ověřit si vždy důvěryhodnost internetového prodejce. Rozhodně není v pořádku, pokud chybí nebo nejsou uvedeny úplné kontaktní informace nebo obchodní podmínky. Varovným signálem je často i podezřele nízká cena nebo špatná jazyková úroveň e-shopu. Pokud člověk nakupuje v e-shopu poprvé, měl by upřednostnit platbu na dobírku. Důležitá je i ochrana při samotném placení. „Všímejte si, zda online platby probíhají přes bezpečnou platební bránu a chraňte své přístupové údaje a s nikým nesdílejte informace o platební kartě,“ dodává Vincenc.

Ohodnoť článek

Štítky nákupy, krádeže, Královéhradecký kraj, policie, Trutnov, zloděj, nákupní vozík, Vánoce, obezřetnost, hlídka, auto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V předvánočním čase přibývá krádeží v nákupních zónách. Buďte obezřetní, nabádá policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.