Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Galerii v Hradci v pátek otevírá dvě nové výstavy současných umělců

V Galerii moderního umění v Hradci Králové se v pátek otevírají dvě nové výstavy. V Černé kostce bude k vidění instalace Marka Thera s názvem Svítí/Lejchte a v Bílé kostce výstava malířky Alice Nikitinové pojmenovaná Společný základ. Otevření sice bude kvůli covidu-19 bez oficiální vernisáže, galerie ale prodlouží otevírací dobu a vstupné bude zdarma.

"Obě výstavy jsou instalovány ve čtvrtém patře galerie, prezentují tvorbu předních současných umělců a zároveň také sbírky GMU. Vznikly ve spolupráci s renomovanými kurátory," uvedla mluvčí hradecké GMU Markéta Andrová.

Instalace Marka Thera Svítí/Lejchte odkazuje k problematice sudetoněmecké kulturní identity, sám autor má totiž sudetské kořeny. Název Lejchte je počeštěným výrazem německého leuchte. "Název výstavy vznikl, když jsem byl nečekaně pozván do jedné chátrající olomoucké vily z 20. nebo 30. let. Jejími majiteli byli asi německy mluvící fabrikanti židovského původu nebo čeští Němci. Němci byli odsunuti, ale zanechali tu po sobě plno věcí, které je přežily," uvedl Ther.

Výstava bude přístupná v prostoru, který je speciálně určený pro prezentaci pohyblivého obrazu. Stěny Černé kostky dostaly mentolový odstín a prostor navozuje atmosféru německé meziválečné vily. Jsou zde modelářsky udělaná okna, skrze která může divák nahlédnout i do autorovy starší tvorby, filmy Kim a Pick a Wedgie, které Galerie zakoupila do Sbírky pohyblivého obrazu. Součástí výstavy jsou i obrazy rakouských a německých malířů z depozitáře Galerie, například Aloise Kirniga, Augustina Bedřicha Piepenhagena nebo Alfreda Justitze.

Výstava Alice Nikitinové, která se jmenuje Společný základ je k vidění v Bílé kostce. Název odkazuje ke zvládnutí akademické malby a zejména kresby ve výtvarné výuce na současných českých uměleckých školách. Kresba se totiž v současnosti dostala na okraj vzdělávacího procesu. Přitom tvořila páteř uměleckého vzdělávání už od renesance. Autorka se k ní proto vrací a je hlavním námětem jejich obrazů. Výstava zahrnuje i kresby od Ludvíka Kuby, Jaroslava Paura a Petra Dillingera.

Protiepidemická opatření bohužel znemožnila konání slavnostní vernisáže, ale v den zahájení výstavy galerie alespoň prodlouží otevírací dobu od 10 do 19 hodin a vstupné bude zdarma. Po celý den se zde bude taky konat doprovodný program. Obě výstavy potrvají do 13. března 2022.

Ohodnoť článek

Štítky galerie, umění, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, výstava, obrazy, kultura, vernisáž, autor, Mark Ther, Alice Nikitina, Galerie moderního umění v Hradci Králové, malíř, Ludvík Kuba, Alfréd Justitz, Jaroslav Paur, Petr Dillinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerii v Hradci v pátek otevírá dvě nové výstavy současných umělců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.