Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec bude na začátku roku v rozpočtovém provizoriu. Opozice smetla současný návrh ze stolu

Na zastupitelstvu v Hradci Králové to opět vře. Tentokrát se zástupci města nedohodli na podobě rozpočtu na rok 2022. Předložený návrh náměstkyně Moniky Štayrové (ANO) opozice kritizovala. Někteří ho označili na amatérský, jiní mu vyčítali, že byl s opozicí málo prodiskutovaný. Město tak bude na začátku nového roku hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Už tak složitou situaci na hradecké radnici, kde momentálně vládne menšinová vláda ANO a ODS, poté co se strany nebyly schopné domluvit na nové koalici, teď ještě rozvířily spory ohledně nového rozpočtu na příští rok. 

Návrh rozpočtu na rok 2022, který předložila náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová, počítal se schodkem 507 milionů korun při příjmech 2,29 miliardy korun a výdajích 2,79 miliardy korun. Schodek mělo město uhradit z ušetřených peněz z předchozích let a z úvěru 170 milionů korun. Investice plánovalo město ztrojnásobit. Z letošních plánovaných 225 milionů na 716 milionů korun. O samotném návrhu rozpočtu zastupitelé ani nehlasovali, rovnou navrhli nechat ho přepracovat.

Opozice návrh kritizovala z několika důvodů. "V rozpočtu je podhodnocena oblast sociální, školství, kultury. S opozicí byl rozpočet málo komunikovaný. Nebudu pro něj hlasovat," řekl zastupitel Pavel Vrbický (Piráti). 

Podle jiných byla příprava rozpočtu na nadcházející velmi těžký rok podceněna. „Každá organizace má jednou za rok strategické hlasování, které se týká rozpočtu. K tomu by se mělo přistupovat se vší vážností a zodpovědností. Komunikace klíčového hlasování byla velmi špatná. Následující roky budou velmi těžké nejen kvůli covidu a nárůstu cen energií. Považuji to za velmi podceněné a beru to jako velký politický amatérismus“, řekla Pavlíny Springerové (HDK).

Výhrady měli i Zelení. „Navržený rozpočet obsahuje zbytné investice, například lávku přes Labe či přístavbu zimního stadionu. A například důležité odvětví školství nemá žádný nárůst výdajů, zatímco majetková gesce náměstka primátora Pavla Marka (ANO) by měla dostat o více než 24 procent více peněz“, kritizoval Martin Hanousek (Zelení).

Náměstkyně Štayrová kritiku opozice k rozpočtu odmítla. Podle ní je navržený prorůstový a finanční rezervu na covid a úhrady za zvýšené platby za energie svým organizacím bude město schopno pokrýt z kladného výsledku hospodaření letošního roku. Také odmítla, že by přípravu rozpočtu s opozicí nekomunikovala. "Již nevím, jak jinak bych vás měla ke komunikaci přesvědčit. Rozpočet se tvoří od května. Měli jste měsíc na připomínky i osobní jednání," řekla směrem k opozici.

Náměstkyně Štayrová musí nyní návrh rozpočtu přepracovat. Opozice prosadila například finanční rezervu kvůli covidu nebo minimálně pětiprocentní navýšení rozpočtu pro školství a kulturní organizace. Vzhledem k tomu, že se zastupitelé nebyli schopní domluvit na budoucí podobě rozpočtu, bude město na začátku roku 2022 hospodařit v režimu provizoria, které může trvat až do konce března přístího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, zastupitelstvo, rozpočet, provizorium, opozice, politické strany, kritika, dotace, investice, Monika Štayrová, ANO 2011, COVID-19, ODS, školství, Pavel Marek, Martin Hanousek, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec bude na začátku roku v rozpočtovém provizoriu. Opozice smetla současný návrh ze stolu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.