Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z hvězdárny v Úpici půjde profesionálně pozorovat Slunce. Kraj tam vybuduje odborné centrum

Hvězdárna v Úpici by mohla získat profesionální zázemí pro sledování Slunce. V příštím roce by se zde mělo začít budovat speciální návštěvnické a odborné centrum. Jeho realizace do jisté míry závisí na získání dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Ta by mohla pokrýt až polovinu nákladů, které se mohou vyšplhat až na 3,5 milionu korun.

V plánu je zrekonstruovat Slunečný dům, ze kterého se Slunce do nedávna pozorovalo. V objektu by měla vzniknout speciální pozorovací místnost. Dále se počítá s vybudováním meteorologického a seismického stanoviště, které bude umět zachytit a změřit meteory. V druhé místnosti by měla být technika pro zpracování dat. Ty budou následně prezentovány návštěvníkům.  

„Tím, že shromáždíme většinu astronomických pozorovacích výstupů a dat do jednoho místa, přilákáme více odborníků a zájemců o tuto problematiku a zatraktivníme návštěvnické programy jak pro dospělé, tak děti. Každý návštěvník hvězdárny může vidět skutečný vědecký výzkum,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). 

Cena rekonstrukce Slunečného domu by se mohla vyšplhat na zhruba 3,5 milionu korun. Vše tak bude záležet na tom, zda Královéhradecký kraj uspěje s žádostí o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Ta by mohla pokrýt až polovinu nákladů. S rekonstrukcí by hejtmanství rádo začalo na podzim roku 2022.  

Hvězdárna v Úpici, která patří mezi nejmenší v Česku, byla založena před 60 lety. V odborné oblasti se specializuje na pozorování sluneční aktivity. Vlastníkem a zřizovatelem hvězdárny je Královéhradecký kraj. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Kamenický

Štítky Slunce, pozorování, hvězdárna, Úpice, rekonstrukce, dům, centrum, odborné, návštěvnické, astronomie, Trutnovsko, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Martina Berdychová, Východočeši, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z hvězdárny v Úpici půjde profesionálně pozorovat Slunce. Kraj tam vybuduje odborné centrum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.