Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po 23 letech skončil ve funkci starosty Trutnova Ivan Adamec. Nahradil ho Michal Rosa

Starostou třicetitisícového Trutnova byl zvolen architekt a radní města Michal Rosa (ODS). Nahradil ve funkci dlouholetého starostu Ivana Adamce (ODS), který dnes po 23 letech rezignoval. V tajné volbě pro Rosu hlasovalo 21 z 31 přítomných zastupitelů. Řadovým zastupitelem druhého největšího města v Královéhradeckém kraji Adamec zůstává, včerejší zastupitelstvo ještě řídil a poté podal avizovanou rezignaci.

Ivan Adamec byl starostou Trutnova od roku 1998, v letech 2002 až 2008 byl senátorem, od roku 2013 je poslancem a od roku 2016 krajským zastupitelem. V letošních sněmovních volbách byl v kraji lídrem kandidátky koalice Spolu, kterou tvoří KDU-ČSL, ODS, TOP 09. Novou koalici po podzimních volbách tvoří v Poslanecké sněmovně koalice Spolu a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

"Práci starosty budu vykonávat zodpovědně a řádně. Převzít odpovědnost za budoucnost Trutnova od Ivana Adamce je velká odpovědnost," řekl zastupitelům šestačtyřicetiletý uvolněný starosta Michal Rosa.

Poslanec Ivan Adamec v nově zvolené Poslanecké sněmovně se stal předsedou hospodářského výboru a podle něj nebylo možné skloubit práci ve sněmovně na tak důležité pozici s prací starosty.

"Není možné dělat obě funkce na plný plyn. Nikam neutíkám, zastupitelem města zůstávám. Rezignuji na funkci starosty a radního. Chtěl bych všem, kteří se mnou spolupracovali, poděkovat. Věřím tomu, že pod novým vedením dostane město nové impulsy. Koalice jede dál," řekl zastupitelům na závěr Adamec. Ti ho odměnili bouřlivým potleskem vestoje.

V komunální politice se Rosa pohybuje od roku 2006, kdy se stal zastupitelem města. Ve funkci starosty se chce zaměřit na dokončení investičních akcí. Jako zásadní vnímá čtyři témata, a to dopravu, bydlení, zdravotnictví a životní prostředí. "V první řadě se chci zaměřit na dokončení rozdělané práce, máme několik projektů, které je nutné dokončit. Vše se bude řídit, tak jak bylo domluveno. Koaliční smlouva platí, jedeme v nastaveném kursu, všem závazkům dostojíme," řekl novinářům Rosa.

Starostou na deset měsíců 

Rosa je jednatelem architektonické a projekční společnosti ROSA – ARCHITEKT, která nabízí služby ve výstavbě a je například autorem návrhu největší investice města pro rok 2022, rozsáhlé rekonstrukce kina Vesmír na Nábřeží Václava Havla v Trutnově. V současnosti tam vykonává autorský dozor. Možný střet zájmu odmítl. "Máme v tuto dobu rozpracováno asi deset zakázek, žádná z nich není jakkoli majetkově nebo investičně spojena s městem Trutnov," řekl novinářům Rosa.

Aby mohl vykonávat funkci starosty odpovědně, rozhodl se po dokončení závazků, jež jsou ve fázi, kdy není možné je opustit, svou podnikatelskou činnost ukončit. "Pochopitelně jsem zvažoval, zda jsem ochoten opustit profesi, kterou jsem chtěl dělat od dětství, baví mě a zajišťuje mi poměrně pěkný příjem, a vyměnit ji za funkci, kterou budu nucen za několik měsíců obhájit. Když jsem zvážil, jaký společenský dosah má moje současná práce a co mohu pro společnost a pro své rodné město udělat jako starosta, nebylo tak těžké se rozhodnout," uvedl Rosa.

Následujících deset měsíců ve funkci starosty vnímá jako dar, který mu umožní důkladně prověřit a připravit podmínky pro uskutečnění programu, se kterým chce předstoupit před voliče ve volbách na podzim roku 2022. "Dokončení probíhajících investičních akcí považuji za samozřejmost stejně jako to, že dostojím závazkům, které tato koalice přijala," uvedl Rosa.

Michal Rosa studoval na Fakultě architektury VUT Brno. Při studiu pracoval v největším trutnovském architektonickém ateliéru a ve městě se podílel na zpracování návrhů řady veřejných zakázek. V roce 2005 se osamostatnil a založil vlastní ateliér. Ve veřejném životě se angažuje od roku 2002, kdy vstoupil do ODS. Od roku 2006 je členem zastupitelstva města Trutnova, kde pracuje v Komisi pro výstavbu a rozvoj, jíž je od roku 2018 předsedou. Dále je také členem Kulturní komise a vede pracovní skupinu Trutnov bez překážek, jejíž vznik sám inicioval, uvedla v tiskové zprávě radnice.

Zastupitelstvo provedlo i změny v radě města 

Zastupitelé na včerejším zasedání zvolili také jednoho radního, tím se stal Vladimír Sauer (ODS). Od 31 přítomných zastupitelů získal 22 hlasů. Místo radního bylo volné po Adamcovi.

V jedenáctičlenné radě města má ODS od minulých komunálních voleb v roce 2018 šest zástupců, Piráti a VPM po dvou a Sdružení pro Trutnov jednoho zástupce. Místostarostou je Tomáš Hendrych (VPM) a Tomáš Eichler (Piráti). Dalšími radními za ODS jsou Radek Horák, Pavel Káňa, Libor Kasík, Jozef Kochan a Michal Rosa. Radním za Sdružení pro Trutnov je Petr Horčička, za Piráty Kateřina Hůlková a za Volbu pro město Trutnov Petr Skokan.

Vládnoucí koalice na trutnovské radnici, složená z ODS, Volby pro město Trutnov, Sdružení pro Trutnov a Pirátů, má pohodlnou většinu 21 křesel z 33. V opozici jsou hnutí ANO, uskupení Žít v Trutnově a KSČM.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miloš Šálek

Štítky ČR, správa, ODS, sněmovna, starosta, personální, Trutnov, Ivan Adamec, Michal Rosa, volby, koalice, Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po 23 letech skončil ve funkci starosty Trutnova Ivan Adamec. Nahradil ho Michal Rosa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.