Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Katedrálu svatého Ducha v Hradci Králové už opět zdobí všechny čtyři fiály

Katedrálu svatého Ducha v Hradci Králové opět zdobí všechny čtyři repliky gotických pískovcových fiál. Ozdobné věžičky nad průčelím katedrály se na své původní místo vrátily po čtyřech letech, během nichž prošly celkovou revitalizací.

Fiála je součástí konstrukčního systému gotických katedrál a má svoji statickou funkci. Zatěžuje opěrný systém tak, aby se nám nevyvrátila klenba. Fiály z hradecké katedrály mají ale spíše funkci ozdobnou a výtvarnou“, vysvětluje Jan Falta vedoucí odboru památkové péče Magistrátu města Hradce Králové.

Ozdobné věžičky chyběly na střeše jedné z hlavních dominant města od podzimu roku 2017. Tehdy jednu z nich shodila a poničila vichřice. Po důkladné kontrole zbývajících tří fiál ale odborníci usoudili, že je potřeba opravit všechny, protože i těm ostatním hrozil pád. Fiály jsou vyrobeny z kvalitního pískovce, který má dlouhou životnost.

Je to naprosto výjimečná událost, protože fiály se osazovaly při poslední opravě v 19. století. Od té doby byly pořád na svém místě. Předpokládáme, že kvalitní kámen, ze kterého jsou vyrobeny, zapříčiní to, že je nebudeme muset opravovat další desetiletí, možná i staletí“, říká Falta.

První dvě věžičky se na katedrálu vrátily v srpnu 2020 a stály zhruba milion korun. Zbylé dvě mohou kolemjdoucí obdivovat od začátku letošního prosince. 

K památce má blízký vztah i duchovní správce děkanství František Hladký a podle jeho slov si takové skvosty města zaslouží být v pořádku. „Cítím potřebu poděkovat především krajskému úřadu a v nemalé míře i Magistrátu města za jejich pochopení a za značný finanční příspěvek“, dodává.

Ohodnoť článek

Štítky Hradec Králové, katedrála sv. Ducha, fiály, ozdoby, věžičky, památka, Královéhradecký kraj, gotika, památkáři, pískovec, Katedrála svatého Ducha, Magistrát města Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katedrálu svatého Ducha v Hradci Králové už opět zdobí všechny čtyři fiály  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.