Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecká radnice vzala zpátečku. MHD se od nového roku zdražovat nebude

Před pár dny radnice v Hradci Králové oznámila, že od nového roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Na mimořádném jednání dnes rada města vzala své rozhodnutí zpět. Proti zdražení se totiž postavilo hned několik zastupitelských klubů. Nesouhlas vyslovilo koaliční ANO i Piráti z opozice. Zvyšování cen jízdného se tak stalo politickým sporem.

Zvýšení tarifů na radě města prošlo především díky hlasům radních za ODS. Nové ceny nepodpořili například náměstek primátora pro majetek a městské organizace Pavel Marek (ANO) a ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO). Výhrady měli k tomu, že zdražení nejvíce postihne školáky, seniory nad 70 let a doprovod dětí. S kritikou nových tarifů dnes vystoupili opoziční Piráti, podle kterých by zdražení postihlo sociálně ohrožené skupiny obyvatel. 

„Z dat jasně vyplývá, že problémem je malý počet cestujících, kteří platí plné jízdné. Na neschopnost zajistit atraktivní veřejnou dopravu doplatí především mladé rodiny, studenti a senioři, pro které je MHD často jedinou možností dopravy po městě,“ říká pirátský zastupitel Pavel Vacek.  

Podle dnešního vyjádření si nechal pirátský klub vypracovat analýzu, ze které Hradec Králové nevychází dobře. „Jsme úplně jediní, kde se má platit za kočárek a kde mají senioři nad 70 let zpoplatněné jízdné v řádech stovek korun za rok,“ dodal Vacek. 

O rozhodnutí rady dnes informovalo město v krátké tiskové zprávě. V ní primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS) upozornil, že se v budoucnu zdražení jízdného cestující nevyhnou. Zároveň ale uznal, že původně schválená změna cen jízdenek nebyla dostatečně projednána.  

„Proto jsme se dohodli, že ke změně cen od ledna zatím nedojde a vyzveme všechny zastupitelské kluby k diskuzi, aby návrh změn v ceníku MHD připomínkovaly,“ stojí ve vyjádření primátora. Ten zároveň předpokládá, že se novou úpravu ceníku podaří projednat a připravit s platností od jara.  

Hradec Králové zdraží jízdné v MHD. Některé jízdenky až o desítky procent

Jízdné v městské hromadné dopravě ve stotisícovém Hradci Králové od 1. ledna zdraží. V některých tarifech půjde o nárůst ceny až o desítky procent. Jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou zdraží o 14 procent na 16 korun ze čtrnácti...

Původně se předpokládalo, že město zdraží MHD od 1. ledna. Mělo jít o nárůst ceny až o desítky procent. Jednotlivá jízdenka placená kartou měla nově stát 16 korun. Jízdenka koupená u řidiče 40 korun. Nově bylo v plánu zavedení poplatku za kočár. Matky s kočárky mají doposud cestování ve vozech hromadné dopravy zdarma.  

Důvodem úpravy ceníku mají být stále vyšší náklady na provoz, pohonné hmoty, elektřinu i zaměstnance. „Požadavek na město na pokrytí prokazatelné ztráty dosahuje desítek milionů korun," řekl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Původně nastaveným zdražením jízdného by dopravní podnik získal zhruba 7,5 milionu korun ročně.  

K poslední úpravě cen jízdného v městské hromadné dopravě Hradec Králové přistoupil v září roku 2016.  

Proti zdražení jízdného byla i veřejnost  

Zdražení se potkalo s nepochopením i u samotných cestujících. Řada z nich poukazovala na to, že se město snaží motivovat veřejnost k používání MHD místo aut. Na druhou stranu se přistoupí k takto vysokému zdražení jízdného. „Tak oni chtějí, abychom jezdili busem a pak to takhle nesmyslně zdraží,“ stěžuje si na sociálních sítích Roman Beneš.  

Několik lidí poukázalo na to, že 40 korun za jízdenku u řidiče není ochotno platit. „To už raději pojedu taxíkem, bude to pohodlnější,“ vyjadřuje se Blanka Benešová. Celá řada fanoušků facebookové stránky Hradecké Drbny se navíc ptala, proč v Hradci Králové nefunguje celodenní jízdenka.  

Facebookovou diskuzi na téma zdražování v hradeckém MHD si můžete přečíst na tomto odkazu

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMHK

Štítky MHD, cena, jízda, jízdné, zdražení, radnice, rada, Hradec Králové, odkládá, ceník, schválení, zastupitelé, kluby, protest, veřejnost, autobus, městská hromadná doprava, ANO 2011, veřejná doprava, Česká pirátská strana, ODS, Pavel Marek, Monika Štayrová, P

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká radnice vzala zpátečku. MHD se od nového roku zdražovat nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.