Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PCR test přímo ve škole. Novinku, se kterou přišli v Hradci Králové, si pochvalují rodiče i ředitelé

Na vybraných základních školách v Hradci Králové budou moct žáci podstoupit PCR test na covid-19 přímo ve škole, a to ve chvíli, kdy jim pozitivně vyjde povinný antigenní test. V případě pozitivního záchytu by to mělo celý proces zjednodušit a urychlit. Nápad si pochvalují ředitelé i samotní rodiče.

Město Hradec Králové ve spolupráci s řediteli základních škol a společností Test do kapsy přichází s nadstandardní službou v rámci povinného testování na koronavirus ve školách. Žáci, kterým vyjde během pondělního povinného testování pozitivní antigenní test, budou moct přímo ve škole podstoupit přesnější PCR test. Tím pádem odpadne nutnost kontaktovat dětského lékaře, který musí vypsat žádanku na PCR test a následná návštěva testovacího centra. Celý proces se tak výrazně zkrátí. Výsledek by měli rodiče i škola obdržet ještě ten den, nejpozději do druhého dne.

Jedná se o zcela zásadní novinku v rámci testování žáků, která zajisté pomůže jak rodičům dětí, tak i samotné škole a jejímu provozu. Ohlasy na tuto službu jsou zatím velmi pozitivní,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Samotné realizaci předcházela komunikace školy s rodiči. Ti dostali od vedení školy nabídku, ke které museli odeslat písemný souhlas. Během dneška městské základní školy obdržely sady PCR testů.

Zjednodušené PCR testování podpořili zejména ředitelé. "Výhodou tohoto testování je, že odpadne nutnost kontaktovat dětského lékaře nebo rezervace termínu přes online formuláře v testovacích centrech a jejich následná návštěva. Vše tak bude vyřízeno ve škole. Nejen nám, ale především rodičům to ušetří spoustu času i práce,“ říká Roman Polda, ředitel ZŠ Štefánikova v Hradci Králové.

Plošné testování neočkovaných žáků a studentů, které probíhá každé pondělí, odhalilo minulý týden ve školách v Královéhradeckém kraji 327 pozitivních žáků a 21 pozitivních zaměstnanců z celkového počtu 42 960 provedených antigenních testů. Počet pozitivních žáků je v porovnání s předcházejícím týdnem nižší o 0,14 procenta.

K dnešnímu dni (10.12.) je ve školách zřizovaných Královéhradeckým krajem 296 žáků pozitivních, 856 v karanténě, 41 pozitivních pedagogů a 27 v karanténě. Pozitivita na covid-19 a karanténa je prokázána ve 44 školách a školských zařízení z celkových 72, které kraj zřizuje," uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Testování, PCR, antigenní test, škola, žák, učitel, ředitel, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, lékař, epidemie, zdravotnictví, PCR Test, základní škola, rychlý antigenní test, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Husqla

Každá válka přináší pokrok.Cena je vedlejší produkt a ani v této to není jinak!

Pondělí, 13. prosince 2021, 19:31Odpovědět

PCR test přímo ve škole. Novinku, se kterou přišli v Hradci Králové, si pochvalují rodiče i ředitelé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.