Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj od října přišel o téměř tři tisíce obyvatel. Na vině je pandemie i stěhování

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje za první tři čtvrtletí roku klesl o 2 765 na 548 038. Důvodem bylo to, že výrazně vzrostla úmrtnost a mnohem více lidí zemřelo, než se narodilo. Kraj obyvatele ztratil i stěhováním, když výrazně stoupl odchod lidí do ciziny. Vyplynulo to z dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Počet úmrtí v kraji do konce září meziročně vzrostl o 33 procent na 5 887 zemřelých lidí z 4 427 zemřelých loni. Šlo o druhý největší meziroční nárůst mezi kraji, pouze Karlovarský kraj měl nárůst vyšší s hodnotou 34 procent. Právě Karlovarský a Královéhradecký kraj byly na začátku roku nejvíce zasaženy epidemií koronaviru.

S onemocněním COVID-19 v Královéhradeckém kraji za první tři čtvrtletí zemřelo 1 183 lidí. Za celou dobu epidemie od loňského března zatím s nemocí COVID-19 zemřelo 1 955 lidí, vyplývá z údajů ČSÚ a ministerstva zdravotnictví.

Úmrtnost lidí s covidem výrazně stoupla na začátku ledna. Nejvíce úmrtí bylo v kraji podle statistik ministerstva zdravotnictví 7. března, kdy zemřelo 24 lidí. Následovaly 12., 21. a 26. únor s 21 zemřelými. Zhruba od poloviny března začala úmrtnost na COVID-19 s ústupem epidemie výrazně klesat. Od 4. června do 12. října v kraji v souvislosti s koronavirem nikdo nezemřel. Vyšší počty úmrtí až do osmi mrtvých denně začaly počátkem listopadu s rozvojem nynější vlny epidemie.

Takzvanou přirozenou cestou kraj kvůli nárůstu počtu úmrtí přišel v prvních devíti měsících letošního roku o 1 652 obyvatel. Je to rozdíl mezi zemřelými a narozenými. Porodnost v kraji meziročně klesla o 1,7 procenta na 4 235 narozených dětí z 4 308 narozených ve stejném období loni.

Celá řada lidí se rozhodla odstěhovat 

Stěhováním kraj ztratil 1 113 lidí, když se z něj odstěhovalo 5 564 lidí a naopak 4 451 jich do kraje přišlo z jiných regionů nebo z ciziny. Výrazný nárůst letos statistici zaznamenali u lidí odcházejících do ciziny, jejichž počet letos do konce září vzrostl násobně na 1 926 z loňských 513. Naopak z ciziny do kraje přišlo 1 416 lidí po 1 336 loni.

Snížení počtu obyvatel zaznamenaly všechny okresy. Nejvíce lidí ubylo na Trutnovsku, a to 1 181. Nejmenší pokles o 190 lidí vykázalo Rychnovsko. Důvodem úbytku obyvatel byl ve všech okresech větší počet zemřelých než narozených, všechny okresy ztratily obyvatele i stěhováním.

Statistici v prvních třech čtvrtletích zaznamenali v kraji 1 941 sňatků, meziročně to bylo šest sňatků více. Počet rozvedených manželství klesl o deset na 837.

V celé ČR za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo 102 932 lidí, meziročně o pětinu více. Počet obyvatel země se i proto snížil na 10,68 milionu lidí. Na začátku roku měla ČR přes 10,7 milionu obyvatel. Na pokles měla vliv také migrace, více lidí se z Česka vystěhovalo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Královéhradecký, kraj, statistika, obyvatelé, úmrtnost, COVID-19, stěhování, počet, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, epidemie, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Karlovars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj od října přišel o téměř tři tisíce obyvatel. Na vině je pandemie i stěhování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.