Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Epidemie v kraji mírně brzdí. Tlak na zdravotníky je ale stále velký

Vývoj epidemie v Královéhradeckém kraji kopíruje celorepublikový trend. Nákaza covidem-19 dál brzdí. Testy v kraji za posledních sedm dní odhalily 4 929 případů covidu, před týdnem za stejnou dobu 5 470 nákaz. V posledních dnech v kraji mírně klesají také počty hospitalizovaných pacientů. Zátěž na zdravotníky ale zatím výrazně nepolevuje.

"Chvilku jsme byli na stropu, teď mírně klesáme. Stále jsou to vysoká čísla, ale je důležité že epidemie se ve všech okresech zastavila. Potěšující je, že neroste počet hospitalizovaných v nemocnicích, nadále je ale obrovská zátěž na zdravotníky nejen v souvislosti s pacienty s covidem, ale i dalšími případy vyžadujícími akutní péči," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, za posledních sedm dní v kraji v týdenním porovnání klesla na 895 z 915. Nákaza se stále nejvíce šíří v okrese Hradec Králové, nejméně na Náchodsku.

"V současné době jsme stále na velice vysokých číslech nově pozitivně testovaných osob na covid-19. Mezi pozitivně testovanými zaujímají velkou část děti do 18 let. Naopak osob v rizikových věkových skupinách nad 65 let bylo prozatím podstatně méně než ve vlně minulé," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Varianta covidu-19 omikron v Královéhradeckém kraji zatím potvrzena nebyla. Hygienici ale stále apelují na veřejnost, aby byla hlavně při nadcházejících vánočních svátcích zodpovědná a v setkávání opatrná.

V kraji taky nadále roste zájem o očkování. Zájem je podle hejtmanství především o posilující dávku. "Za včerejšek (čtvrtek) se v regionu aplikovalo na 6000 dávek. Polovinu očkují nemocnice, polovinu praktici. Z celkové populace kraje starší 16 let bylo do dneška alespoň jednou očkováno 72,9 procenta obyvatel. Nejproočkovanější kategorií v regionu jsou lidé nad 65 let, kde se průměrná proočkovanost pohybuje okolo 88 procent," uvedl hejtman. 

Zvýšený zájem je taky o testování. Odběrová místa postupně zvyšují kapacity. K tomu dočlo například v jičínské a rychnovské nemocnici. Od října roste také počet covidových pacientů, kterým zdravotníci podávají monoklonální protilátky. Tyto protilátky v nemocnicích v kraji dostalo už více než tisíc pacientů, jen za minulý týden jich bylo v krajských nemocnicích 281, uvedlo hejtmanství. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 23 procent obyvatel kraje. 

Ohodnoť článek

Štítky nákaza, COVID-19, nemocnice, lékaři, očkování, pacient, zdravotnictví, Královéhradecký kraj, pokles, hejtman, hygiena, zdravotnický pracovník, Martin Červíček, ODS, Krajská hygienická stanice, Hradec Králové, Vánoce, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v kraji mírně brzdí. Tlak na zdravotníky je ale stále velký  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.