Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od neděle bude veřejná doprava v kraji jezdit podle nových řádů. Lidé si za jízdenku připlatí

V neděli 12. prosince začnou platit nové jízdní řády pro autobusovou i vlakovou dopravu v Královéhradeckém kraji. Podle hejtmanství budou spoje přehlednější. Zároveň na sebe budou lépe navazovat. Cestující však bude muset sáhnout hlouběji do své peněženky.

Zdražováním jízdenek v Královéhradeckém kraji hejtmanství údajně reaguje na zdražování pohonných hmot a zvyšování provozních nákladů. „Úprava ceníku umožní částečné vyrovnání ekonomických ztrát, respektive výpadku příjmů v krajském rozpočtu nejen v důsledku snížení poptávky na cestování veřejnou dopravou,“ obhajuje rozhodnutí radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř (ODS).   

Podle jeho slov je zdražení nevyhnutelné. Připomněl, že jde o první výraznější úpravu ceníku jízdného od roku 2013. Zdražení nastane od 12. prosince a cestující si za jízdenky ve vlacích i autobusech připlatí řádově koruny. A to i v sousedním Pardubickém kraji.  

„Pokud cestující nyní hradí jízdné v hotovosti, a nově si pořídí bezkontaktní čipovou kartu IREDO, tak se cena jízdného prakticky nezmění. Chceme tak v rámci úprav cen jízdného zvýhodnit pravidelné cestující tak, aby na ně byly dopady co nejnižší,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš (ODS).   

Nové spoje zefektivní cestování na hory  

Nové spoje budou například zajíždět K Šerlichu v Orlických horách. Každoročně je zde problém s dopravou a také parkováním. Posílení autobusové dopravy by mohlo tento problém alespoň částečně vyřešit. „Během víkendů až do 5. března 2022 autobusy pojedou z Deštného v Orlických horách na Šerlich téměř jako kyvadlová doprava zhruba po půl hodině až do podvečerních hodin," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). 

Na železnici kraj od neděle zavede nový koncept dopravy mezi Hradcem Králové, Trutnovem a Svobodou nad Úpou. Spěšné vlaky jedoucí z Hradce Králové do Trutnova budou nově každé dvě hodiny pokračovat až do stanice Svoboda nad Úpou. Tam na ně navážou autobusové linky směřující do středisek východních Krkonoš. 

Významně se změní také spojení Broumovského výběžku, Náchodska a Hradce Králové. Dosud přímé železniční spojení Broumovska a Náchodska s Hradcem Králové zajišťuje pouze spěšný vlak Dobrošov, jehož provoz je přizpůsoben školnímu vyučování. Od neděle budou cestující moci využívat přímé spoje celý den, a to ve dvouhodinovém intervalu. 

V neděli také začne desetiletý kontrakt mezi krajem a Českými drahami za více než devět miliard korun na zajištění dotované železniční dopravy v kraji. Smlouvu obě strany podepsaly v září. Proces výběru dopravce trval dva roky. „Zásadním způsobem tím v následujících deseti letech zvýšíme komfort cestování na železnici," uvedl krajský radní pro dopravu. Například od roku 2024 by se na železnici v kraji mělo objevit až 70 procent nových vlaků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj | Zdroj ČTK

Štítky doprava, jízdní, řád, vlak, autobus, cena, Královéhradecký, kraj, region, veřejná, linka, spoj, Královéhradecký kraj, ODS, jízdné, cestování, Hradec Králové, Václav Řehoř, Pardubický kraj, IREDO, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od neděle bude veřejná doprava v kraji jezdit podle nových řádů. Lidé si za jízdenku připlatí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.