Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nákaza covidem-19 se nešíří mezi dětmi víc než mezi dospělými. Jen se víc testuje a lépe trasuje

Nákaza koronavirem se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nešíří víc mezi dětmi než mezi staršími lidmi. Jenom se díky testování lépe zachytává a trasuje. Prodloužení vánočních prázdnin, které někteří ředitele a dosluhující ministr školství Plaga navrhovali, vidí Dušek jako bezpředmětné a nemělo by prý významný efekt.

Podle dat ÚZIS byl počet pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden mezi dětmi ve věku šest až 11 let zhruba 2400, u starších ve věku 12 až 19 let kolem 1900 případů. V porovnání s dospělou populací je to zhruba o polovinu větší zátěž. To ale neznamená, že mezi dospělými se virus tolik nešíří. "To, co vidíme, je jenom odrazem testové strategie. Počet nově potvrzených případů je nejvyšší v mladých věkových kategoriích teď proto, že tam plošně testujeme, jsou snadno dosažitelní i pro trasování," vysvětlil Ladislav Dušek.

V poslední době diskutované prodloužení vánočních prázdnin pro školáky by podle Duška nemělo dostatečný efekt a zatížilo by rodiče a prarodiče. Podobně se k tématu vyjádřil i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). "Pokud děti nebudou chodit do školy, půjdou ty menší s největší pravděpodobností k babičkám a dědečkům, a pak bych se obával následné větší zátěže onemocnění u seniorů. Větší děti, které už mohou být samy doma, se budou scházet u toho z nich, kdo zrovna nebude mít rodiče doma, nebo se shlukovat někde jinde," řekl Červíček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulých dnech zase tlumočil obavy z nemocnic z toho, že zavřené školy by pro ně znamenaly prohloubení personálního problému u matek, které by zůstaly doma s dětmi. S tím má v těchto dnech problém například Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde chybí právě zaměstnanci, kteří se doma starají o děti v karanténě.

"Jsem přesvědčen, že v této fázi epidemie není virus jenom ve školách. Zásah jenom do škol nezabrání tomu, aby ta vlna populací neproběhla," řekl Dušek.

Stejný názor májí i demografové. Zavírání škol vidí až jako poslední variantu, ke které by se mělo přistoupit až když jsou všechna ostatní preventivní opatření vyčerpána. "Zavírat školy a prodlužovat prázdniny je přesně to, k čemu by docházet nemělo v žádném případě, pokud budeme děti správně ve školách chránit," uvedla Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

V současné chvíli se hygienici snaží neposílat do karantény celé třídy, ale jen žáky v bezprostředním okolí nakaženého. Celá třída se uzavírá jen v případě více nakažených. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) navrhuje takzvaný systém "test-to-stay". Děti ze tříd, kde byl někdo pozitivně otestován, by se podle něj měly testovat každý den a z výuky by se vyřazovali jen nakažení.

Ohodnoť článek

Štítky Covid-19, děti, škola, testování, nákaza, trasování, Adam Vojtěch, prázdniny, vánoce, Martin Červíček, úzus, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Robert Plaga, Dagmar Dzúrová, ODS, ANO 2011, Fakultní nemocnice Hradec Králové,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza covidem-19 se nešíří mezi dětmi víc než mezi dospělými. Jen se víc testuje a lépe trasuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.