Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Handicapovaní lidé se dočkají bezbariérového přístupu. Investici by měla z velké části pokrýt dotace

Zdravotně postižení lidé ze tří příspěvkových organizací v kraji by se díky dotovaným projektům měli dočkat bezbariérového přístupu do sociálních zařízení a díky novým schodišťovým plošinám by se jim měl zvýšit komfort pohybu. Celkové náklady na tyto projekty se odhadují na více jak šest milionů korun. Většinu z potřebné investice by mohla pokrýt dotace.

Jedná se celkem o osm projektů, které mají za cíl zkvalitnit hendikepovaným lidem jejich život ve vybraných sociálních zařízeních a zajistit jim adekvátní podmínky pro bezbariérový pohyb."Odhad celkových nákladů přesahuje šest milionů korun. Na financování většiny nákladů chceme využít výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky, kdy výše dotace je 75 procent z uznatelných nákladů,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Jednou z  investic je instalace schodišťové plošiny do Horní a Kalátovy vily v Rokytnici v Orlických horách, která spadá pod ústav sociální péče Domov na Stříbrném vrchu. Tady poskytují sociální služby dospělým osobám s mentálním postižením a s chronickým duševním onemocněním, které mají sníženou soběstačnost. Náklady na plošinu činí 678 tisíc korun.

I v domově sociálních služeb Skřivany mají připravený projekt na stavbu schodišťové plošiny ve stávajících třech objektech domova, a to celkem za 817 tisíc korun.

Třetí příspěvkovou organizací, která by peníze z kraje chtěla využít ke stavbě schodišťové plošiny jsou Barevné domky Hajnice. Tady chtějí zároveň zrekonstruovat hygienické zázemí v Bílém domku, kde je pro klienty k dispozici chráněné bydlení a domov pro osoby se zdravotním postižením. Úpravou pro bezbariérový přístup projdou také venkovní prostory před vstupem do objektů. 

Nákup a montáž plošin by se měla uskutečnit v průběhu příštího roku. Podání žádosti a administraci projektů má na starosti krajské Centrum investic, rozvoje a inovací“, dodala náměstkyně. 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, ústav, péče, bezbariérový přístup, schodiště, handicapovaní, dotace, Domov na Stříbrném vrchu, Skřivany, Barevné domky Hajnice, projekt, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Martina Berdychová, Česko, Rokytnice v Orl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Handicapovaní lidé se dočkají bezbariérového přístupu. Investici by měla z velké části pokrýt dotace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.