Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Půlroční čtyřčata geparda dostala jména. Pro úspěšný odchov je nutné držet samce a samici po většinu roku odděleně

Čtyři gepardí mláďata ze Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem oslavila včera půlroční narozeniny. V rámci Mezinárodního dne gepardů zoo zveřejnila jména letních čtyřčat, která jsou pojistkou, že tento vzácný zvířecí druh přežije alespoň v lidské péči. Safari park je jedním z nejvýznamnějších chovatelů gepardů mimo Afriku.

Zair, Zawadi, Zhenga a Zoraya. Tak se jmenují čtyři mláďata geparda, která se narodila 6. června. „Gepardi jsou chloubou safari parku a význam jejich chovu nadále roste. Zvířata odchovaná v Podkrkonoší tvoří základ chovů na řadě míst Evropy i mimo ni. Nová mláďata brzy obohatí výběhy i v jiných zoologických zahradách“, říká mluvčí safari parku Michal Šťastný.
 

Narození gepardích mláďat je velkou událostí a ani v nejlepších chovatelských zařízeních není běžné. Metodika chovu je klíčová a dlouho trvalo než na ni chovatelé přišli. Jedním z nejdůležitějších pravidel úspěchu je držet samce a samice po většinu roku oddělené ve vzdálených výbězích tak, aby se ani nemohla vidět. K osobnímu kontaktu musí dojít jen na krátkou dobu říje. „Ani to ale nezaručuje úspěch. Poslední studie ukázaly, že šanci na úspěšné páření zvyšuje spojovat samici s více samci. Tuto novou metodu již uplatňujeme i u nás“, vysvětluje Šťastný.

V rámci Mezinárodního dne gepardů si i dvorská zoo připomíná důležitost úspěšného odchovu těchto vzácných zvířat. Ve volné přírodě se počet gepardů odhaduje na méně než sedm tisíc dospělých zvířat. V řadě států, kde se tito nejrychlejší savci světa tradičně vyskytovaly, se o jejich přítomnosti v současné době vědci jen dohadují. Na vině je úbytek jejich přirozeného prostředí a lov, srážky s rychle jedoucími auty a například ve východní Africe je stále palčivým problémem i odchyt mláďat pro nelegální obchod s domácími mazlíčky. 

Safari park patří k nejúspěšnějším chovatelům gepardů na světě. První mláďata tohoto druhu se ve Dvoře Králové narodila v roce 1988. Od té doby se jich v Podkrkonoší povedlo odchovat již na 70, což je raritní“, doplňuje mluvčí. V současné době žije ve Dvoře Králové osm gepardů – kromě mláďat ještě dva dospělí samci, matka koťat a jejich babička.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Safari park, gepard, šelma, ohrožený druh, mláďata, odchov, zoo, mezinárodní den, příroda, ZOO Dvůr Králové, Afrika, Michal Šťastný, Podkrkonoší, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlroční čtyřčata geparda dostala jména. Pro úspěšný odchov je nutné držet samce a samici po většinu roku odděleně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.