Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Domašín má obchvat. Město se zbavilo kamionů jedoucích do zóny Kvasiny

Královéhradecký kraj dnes otevřel obchvat Domašína na Rychnovsku. Vesnice se zbavila především kamionové dopravy mířící do průmyslové zóny Solnice - Kvasiny, kde je největší továrnou závod automobilky Škoda Auto.

Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy 321 mezi Častolovicemi a Solnicí a je dlouhý dva kilometry. Jeho výstavba trvala od podzimu roku 2019. Náklady na vlastní stavbu, výkupy pozemků, archeologický průzkum a projektové práce vyšly na více než 116 milionů korun s DPH. Z toho zhruba 90 milionů korun připadlo na samotnou stavbu.

"Provoz mezi Solnicí a Častolovicemi bude plynulejší a bezpečnější pro všechny motoristy, ale především se velmi uleví místním občanům, které zatěžovala nadměrná kamionová doprava. Dopravní situaci v okolí průmyslové zóny řešíme komplexně pomocí celé řady obchvatů, jejichž výstavbu připravujeme," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Stavba obchvatu byla součástí státních investic do výstavby infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny. Její financování kraji pokryl Státní fond dopravní infrastruktury.

Domašín je částí obce Černíkovice a dosud přes něj jezdila osobní i těžká nákladní doprava ve směru od Hradce Králové do zóny Solnice - Kvasiny. V zóně vedle automobilky Škoda Auto působí i její dodavatelé a další firmy. Komplikací v zimě navíc bývalo značné stoupání v části silnice v Domašíně.

Stavbaři při projektování a stavbě počítali s tím, že silnici velmi zatíží nákladní doprava do Kvasin. "Byly proto například použity modifikované asfalty pro vytvoření větší únosnosti krytu vozovky," uvedla mluvčí stavební společnosti Eurovia CS Iveta Štočková.

Součástí stavby jsou i dvě retenční nádrže, které budou odvádět dešťovou vodu ze silnice do Třebešovského potoka. Do odvodňovacích příkopů, které svádějí vodu do nádrží, stavbaři vestavěli lapače splavenin. Do nich je možné vsadit norné stěny a v případě havárie zachytit ropné látky dříve, než by vtekly do potoka.

Silničáři v Královéhradeckém kraji aktuálně stavějí také obchvat Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Stavbu na silnici I/11 zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR v dubnu, řidičům by obchvat měl začít sloužit v listopadu 2022.

Stavby dalších obchvatů jsou v přípravě. ŘSD nyní vybírá firmu na stavbu obchvatu Nové Paky na Jičínsku. Stavba by mohla začít v roce 2022. ŘSD dále pracuje na přípravě staveb obchvatů Rychnova nad Kněžnou, Častolovic a Solnice.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, stavby, silnice, obchvat, Domašín, Královéhradecký, Kvasiny, Královéhradecký kraj, Solnice, ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, stavba, Častolovice, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domašín má obchvat. Město se zbavilo kamionů jedoucích do zóny Kvasiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.