Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Safari park ve Dvoře spouští vánoční kampaň. Zájemci si mohou adoptovat žirafu, fenka nebo hrošíka

Akce s názvem „Nováčci k adopci“ má přilákat nové dárce, kteří by se chtěli stát adoptivními rodiči některého z deseti cenných druhů zvířat. Letošními „nováčky“ jsou například žirafí samec Kiango, který se má stát novým zakladatelem legendárního chovu nebo čtyřčata fenků, jejichž narození bylo pro Zoo malou senzací. Dárce hodlá Zoo navíc odměnit. Vybere dva, kteří se budou moct stát na jeden den ošetřovatelem a seznámit se tak zblízka s některými zvířaty v Safari parku.

Adoptivní rodičovství představuje pro zahradu mimořádnou pomoc a je mezi návštěvníky oblíbeným způsobem, jak finančně přispět na smysluplnou věc.„Safari park tento program před třiceti lety spustil v českých zoo jako první a dodnes je důležitou součástí komunikace všech dobrých zoologických zahrad,“ říká ředitel Zoo Přemysl Rabas.

Částka určená pro adopci pokryje roční náklady na chov jednoho zvířete daného druhu. Ten, kdo se rozhodne stát adoptivním rodičem se ale může sám rozhodnout, kolik finančních prostředků chce zvířeti poskytnout. Příspěvek na adopci začíná na částce pět set korun za rok.

Kampaň nese název „Nováčci k adopci“, a to i přesto, že některé druhy už adoptivní rodiče mají. „My ale chceme upozornit na význam odchovů či nových příchodů do zahrady. Věřím, že stejně jako loni se povede najít adoptivní rodiče všem druhům v kampani,“ vysvětluje Rabas. 

Safari Park ve Dvoře je jedinečnou genetickou bankou afrických zvířat. Řada druhů, které se tu chovají jsou raritní nejen v rámci republiky, ale i ve světovém měřítku. „Safari park přibírá do svých chovů nové a nové druhy, které potřebují pojistku pro přežití v případě, že by v přírodě zcela zmizely. Právě na ně se kampaň zaměřuje,“ vysvětluje mluvčí zoo Michal Šťastný.

Adoptovat si tak lidé mohou například samce žirafy síťované Kianga, který má za úkol stát se novým zakladatelem legendárního chovu, který začal před půl stoletím díky transportům Josefa Vágnera z Afriky. 

Mezi ohrožené druhy patří i Gazely Thomsonovy, které neuvidíte v Česku nikde jinde než ve Dvoře Králové. V Evropě je chová jen šest zoo a jejich rozmnožování v lidské péči je rarita. 

V létě se v zoo poprvé po 15 letech narodila dvě mláďata hrošíka liberijského. Safari park je první zahradou na našem území, kde se povedlo stále vzácnější hrošíky rozmnožit.

Celý seznam nováčků, kteří hledají nové náhradní rodiče najdou zájemci na stránkách Zoo. Navzdory stále rostoucí oblibě adopce zvířat navíc stále zůstávají druhy, které žádné „lidské rodiče“ nemají. „V Zoo se pravidelně snažíme upozorňovat i na „sirotky“, na které se opakovaně zapomíná. Lidé často chtějí adoptovat surikatu, lemura nebo opičku, ale taková zvířata jako had, pavouk nebo škorpion jsou bohužel na okraji zájmu a to nám nepřijde spravedlivé“, doplňuje ředitel. I na ty mohou milovníci zvířat zaměřit svou pozornost. 

Adoptivní rodiče získají certifikát se jménem a podle výše příspěvku i řadu dalších benefitů jako volné vstupenky do safari parku, pozvánky na exkluzivní akce, umístění cedulky s vlastním jménem u expozice daného druhu a podobně. „Kdo chce získat adopční certifikát do Vánoc, je potřeba zaslat platbu nejpozději do 14. prosince“, upřesnil Šťastný. 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Safari Park, Zoo, adopce, zvířata, ohrožený druh, Přemysl Rabas, nováčci, žirafa, hrošík, Michal Šťastný, ZOO Dvůr Králové, zahrada, Vánoce, ZOO Praha, Josef Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari park ve Dvoře spouští vánoční kampaň. Zájemci si mohou adoptovat žirafu, fenka nebo hrošíka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.