Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nemocnice v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou navyšují kapacitu testování

Odběrová místa pro testování na onemocnění COVID-19 v Královéhradeckém kraji navyšují postupně své kapacity. Například v nemocnicích v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou bude vypomáhat mobilní odběrový tým společnosti GHC Genetics. Fungovat bude bez registrace ve vybraných dnech.

Ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji se aktuálně léčí 289 pacientů s covidem-19. 55 z nich vyžaduje intenzivní péči.  

„Testování zde bude probíhat ve vybrané dny od 13 do 17 hodin a naváže na dopolední testování prováděné pracovníky nemocnic. Tímto krokem se snažíme zajistit co nejvíce kapacit na odběrových místech, ale zároveň odlehčit přetíženým zdravotníkům,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).  

Testování bude určené pro ty, kteří mají vystavenou žádanku od praktického lékaře nebo krajské hygienické stanice. Odběrové místo budou moct využít i zájemci, kteří si test zaplatí. Podstoupení testu je možné bez registrace.  

V Oblastní nemocnici Jičín bude tým v úterý 30. listopadu, 2., 7. a 9. prosince vždy od 13:00 do 17:00. Ve stejném čase bude možné nechat se otestovat i v Oblastní nemocnici Rychnov nad Kněžnou. Mobilní stanoviště půjde navštívit 1., 3., 8. a 10. prosince.  

Zájemci o očkování si v Náchodě mohou nově vybrat ze dvou typů vakcín

Oblastní nemocnice Náchod nově nabízí zájemcům o očkování na výběr ze dvou očkovacích látek. Očkují tu vakcínou Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech a nově také očkovací látkou Spikevax od společnosti Moderna. Na tu je však potřeba se předem...

Zájem o testování se postupně zvyšuje  

Například nemocnice v Trutnově během září a října vyhodnocovala zhruba 3 600 testů měsíčně. Za listopad to bude sedm tisíc. Prozatím nejvíc práce mělo trutnovské odběrové místo na začátku letošního roku. V lednu bylo třeba vyhodnotit 11 tisíc testů. V únoru to bylo deset tisíc výsledků.  

„Kvůli tomuto nárůstu nyní přijímáme administrativní posily na vyplňování žádanek a dalších formulářů," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Podle ní je kapacita laboratoře dostačující. 

V listopadu krajské nemocnice provedly na 30 tisíc odběrů pro testy na COVID-19. Testy provádí všechny krajské nemocnice v Náchodě, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Odběrové místo funguje i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a dalších místech.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky odběrové, místo, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, COVID-19, test, PCR, antigenní, kapacita, vytíženost, pandemie, Královéhradecký, kraj, nemocnice, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS, Krajská hygienická stanice, Oblastní nemocnice Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou navyšují kapacitu testování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.