Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Až do večera platí varování před sněhem a silným větrem. Od rána se bouralo především ve vyšších polohách

, aktualizováno 30. listopadu 2021, 14:15

Až do dnešního večera platí na většině území Královéhradeckého kraje varování meteorologů před sněhem a taky silným větrem. Výjimkou je pouze Hradecko a okolí Hořic. Počasí dnes může potrápit především řidiče. Rizikovější situace bude především v Krkonoších a Orlických horách.

Dnes přes den může vítr v hradeckém kraji dosahovat až rychlosti 70 kilometrů v hodině. V nárazech na horách může vítr dosahovat až stokilometrové rychlosti. Varování platí do dnešních 23:00. Meteorologové zároveň varují, že během středy může napadnout pět až deset centimetrů mokrého sněhu. Ve vyšších polohách a na horách to může být dokonce 20 čísel. Varování před sněhem platí do 21:00. „Od vyšších poloh se očekává tvorba sněhových jazyků,“ dodávají meteorologové.  

Počasí může komplikovat situaci především v silniční i železniční dopravě. Řidiči by měli na svých cestách jezdit opatrně a nepřeceňovat své síly. O aktuálním stavu silnice, kterou chtějí využít, se dozví na interaktivní mapě zimní údržby.  

Například silnici druhé třídy číslo 301 v obci Česká Metuje na Náchodsku dnes ráno zablokovaly dva zapadlé kamiony. V Teplicích nad Metují na Náchodsku hasiči pomohli ráno vyprostit autobus, který uvízl na krajnici a na namrzlé silnici se nemohl rozjet.  

U podkrkonošských Mladých Buků na Trutnovsku dnes ráno sjela dodávka z kluzké silnice do příkopu a hasiči ji vyprostili. Po třech kilometrech řidič dodávky skončil v příkopu opět, ale auto se už převrátilo na bok.  

Dnes přes den bude v Královéhradeckém kraji většinou zataženo nebo oblačno. „Během dne od západu sněžení, které bude v polohách pod 300 metrů přecházet v déšť,“ řekl Jaroslav Tuček z hradecké pobočky hydrometeorologického ústavu. Nejvyšší denní teploty nepřekročí hranici čtyř stupňů. Na horách se bude rtuť teploměru pohybovat kolem nuly.  

Při nehodě v Hradci Králové zemřela spolujezdkyně řidiče, který narazil do stromu

Při dopravní nehodě osobního automobilu dnes v Pouchovské ulici v Hradci Králové zemřela šestapadesátiletá žena. Řidič vozidla skončil v péči lékařů. Provoz v místě nehody byl řízen kyvadlově.

Během prvního víkendu najezdili silničáři 22 tisíc kilometrů  

První následky počasí museli silničáři v Královéhradeckém kraji řešit už o víkendu. Během soboty a neděle najezdili celkem 22 tisíc kilometrů.  

„O údržbu krajských silnic se starala veškerá technika včetně podpory našich smluvních partnerů. Postupovali jsme podle platného Plánu zimní údržby komunikací. Start letošní sezony zimní údržby byl bez větších komplikací, nikde nedošlo k uzavírkám a veškeré silnice byly se zvýšenou opatrností sjízdné,“ řekl ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs

Za celý víkend silničáři na komunikacích I. třídy najeli celkem 4 366 kilometrů. Během údržby došlo k použití 149 tun soli a téměř 37 tisíc litrů solanky. Na ošetření krajských silnic II. a III. třídy silničáři najeli 17 536 kilometrů, přičemž použili 620 tun soli, více jak 182 tisíc litrů solanky a 159 tun inertního materiálu. 

  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky doprava, Krkonoše, Orlické, hory, nehoda, autobus, varování, meteorolog, ČHMU, sníh, vítr, počasí, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, silnice, Hořice, Orlické hory, Jaroslav Tuček, okres Náchod, Teplice nad Metují, ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckéh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až do večera platí varování před sněhem a silným větrem. Od rána se bouralo především ve vyšších polohách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.