Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes je první adventní neděle. Kvůli pandemii se zrušila řada naplánovaných akcí

I letos vyšla první adventní neděle na poslední listopadový víkend. Právě dnes startují měsíční přípravy na letošní Vánoce. Ve většině domácností se zapálí první svíce na adventním svícnu. Řada měst na dnešní odpoledne plánovala rozsvícení vánočního stromu. Nakonec se většina podobných akcí neuskuteční.

První adventní neděle může každý rok začínat vždy mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Čtvrtá neděle může vyjít na Štědrý den.  

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec. Tradiční věnec v České republice má ve většině případů čtyři svíčky, každou na jednu adventní neděli. Historické tradice ale mluví o svících pěti. Ta poslední by měla být bílá. Je zasvěcená Kristu a zapaluje se právě na Štědrý den. Od této tradice se ale postupem času opustilo. Dnes by se měla zapálit fialová – symbolizuje naději. Fialová barva je barvou pokání, ztišení a čekání. 

V minulosti se kromě adventních věnců vily i jednoduché věnce bez svíček. Většinou z rostlin, které mají symbolický význam. Lidé věřili, že majiteli přinesou štěstí, lásku, zdraví a bohatství. 

Adventní tradice mají počátek v pátém století  

V Evropě se advent začal oslavovat zhruba v 5. století. Původně však bylo adventních nedělí šest. Současná podoba adventního času se prosadila až na přelomu 10. a 11. století. Šestinedělní advent prosazovala hlavně západní církev. Klasickou podobu mu vtiskl až papež Řehoř Veliký. 

Stejně jako dnes, byl i tenkrát advent časem pohody a klidu. Nepořádaly se žádné taneční zábavy, hostiny, ani svatby. 

Věřící si v tuto dobu připomínají dva příchody Ježíše Krista. První připomínkou je Poslední soud a druhou je narození Ježíše Krista. Jaké konkrétní tradice se mají během adventu dodržovat psáno není. Většina lidí se tak věnuje rodině, peče cukroví nebo připravuje velký úklid před Štědrým dnem. 

I letos byla zrušena celá řada tradičních akcí 

Pandemická situace v České republice i letos rozdávala stopky adventním akcím. Například v Hradci Králové měl být dnes slavnostně rozsvícen strom na Velkém náměstí. Radnice se však rozhodla, že akci neuspořádá. Místní dopravní podnik kvůli pandemii zrušil i tradiční a oblíbenou akci Mikulášský trolejbus. Letos poprvé měl být spojen i s autorským čtením pohádek pro děti.  

Například Nová Paka rozsvítila vánoční strom už včera. I zde to bylo bez větších oslav. Tradičně jde o celodenní akci na Masarykově náměstí spojenou s trhy, doprovodným programem a ohňostrojem. Tentokrát byla na náměstí jen hrstka lidí. 

Vláda ve čtvrtek odpoledne zakázala i pořádání adventních trhů. První jarmark se měl konat v Hradci Králové hned v pátek. Podle organizátorů je štěstí, že se trh na Velkém náměstí zatím nepostavil. V opačném případě by to znamenalo několikanásobně vyšší ztráty.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ralf Oreskovic | Pixabay

Štítky advent, Vánoce, neděle, tradice, věnec, listopad, pandemie, akce, svíčka, Štědrý den, Česko, Ježíš Kristus, Řehoř I. Veliký, Hradec Králové, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je první adventní neděle. Kvůli pandemii se zrušila řada naplánovaných akcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.