Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Starosta Trutnova Ivan Adamec rezignuje. Stal se předsedou sněmovního výboru

Poslanec a dlouholetý starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) v pondělí 13. prosince rezignuje na svou funkci v čele města. V nově zvolené Poslanecké sněmovně se stal předsedou hospodářského výboru. Není možné skloubit práci ve sněmovně na tak důležité pozici s prací starosty. Řadovým zastupitelem druhého největšího města v Královéhradeckém kraji zůstane.

"Jsme také součástí vítězné koalice a moje přítomnost bude potřeba výrazně častěji. Budeme prosazovat své názory v rámci svých volebních programů, to znamená být ve sněmovně podstatně více," řekl Adamec.

Na nejbližším zasedání zastupitelstva 13. prosince se vzdá také funkce v městské radě. "Zastupitelstvo ještě odřídím a pak podám rezignaci. Předpokládám, že ještě ten den proběhnou volby, dovolí se starosta a jeden radní. Jména říkat nebudu, dokud to není projednáno ve všech orgánech, které k tomu mají co říci," řekl Adamec.

Adamec je starostou Trutnova od roku 1998, v letech 2002 až 2008 byl senátorem, od roku 2013 je poslancem a od roku 2016 krajským zastupitelem. V letošních sněmovních volbách byl v kraji lídrem kandidátky koalice Spolu, kterou tvoří KDU-ČSL, ODS, TOP 09.

Adamec je podle politologa Jiřího Štefka v současné době nejzkušenějším komunálním politikem v Královéhradeckém kraji. "Nikdy nevyměnil svůj politický dres, a to i v době, kdy byla ODS na dně a odvraceli se od ní voliči. On si ty svoje v Trutnově udržel a dokázal oslovit i voliče v celém kraji. Během své dosavadní politické kariéry prokázal, že si dokonale osvojil politické řemeslo a umí být pragmatik," uvedl Štefek.

Připomenul, že například v roce 2016 byl jedním z architektů krajské koalice, která po volbách uzavřela širokou duhovou koalici a vyšachovala ze hry vítězné hnutí ANO.

Adamcovo zvolení do čela hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Štefek označil za jeho dosavadní politický vrchol. "Tato volba je potvrzením jeho kvalit, ale i silné pozice v rámci ODS. Už nyní lze říci, že nový budoucí starosta Trutnova to bude mít po tak silné osobnosti, jakou Ivan Adamec je, velice těžké," dodal Štefek.

Vládnoucí koalice na trutnovské radnici, složená z ODS, Volby pro město Trutnov, Sdružení pro Trutnov a Pirátů, má pohodlnou většinu 21 křesel z 33. V opozici jsou hnutí ANO, uskupení Žít v Trutnově a KSČM.

Novou koalici po podzimních volbách budou v Poslanecké sněmovně tvořit Spolu a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Ivana Adamce

Štítky ČR, správa, ODS, vláda, personální, Adamec, Trutnov, Ivan Adamec, Poslanecká sněmovna ČR, koalice, volby, Královéhradecký kraj, ANO 2011, KSČM, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Trutnova Ivan Adamec rezignuje. Stal se předsedou sněmovního výboru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.