Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecká Galerie moderního umění rozšiřuje sbírku pohyblivého obrazu

Galerie moderního umění (GMÚ) v Hradci Králové letos rozšíří sbírku pohyblivého obrazu o dalších téměř 70 uměleckých děl téměř za 3,3 milionu korun. Jde o největší jednorázovou akvizici pohyblivého obrazu v ČR. Galerie získá soubory děl například od Michaela Bielického, Lumíra Hladíka, Milana Knížáka, Rudolfa Němce, Víta Soukupa nebo díla od Adély Babanové, Michaely Maupicové nebo Slávy Sobotovičové.

"Hlavní motivací je získat klíčová díla, která budou přístupná veřejnosti. Státní galerie mají legislativně ošetřen a nastaven skvělý systém zápůjček a výpůjček, takže je jedno, kde jsou díla deponována. Celý proces akcelerujeme, neboť se jedná o efemérní médium na analogových nosičích, u nichž může dojít k nevratné degradaci," ředitel galerie František Zachoval.

Nynější akvizice se týká 66 uměleckých děl, za které galerie zaplatí 3,29 milionu korun, průměrná cena videa činí 49.863 korun. Ve sbírce je nyní zastoupeno 36 umělců a umělkyň.

S?ustavením sbírky byl zřízen samostatný výstavní prostor GMU nazvaný Černá kostka, který slouží k?prezentaci čerstvých akvizic. "Postupně budou díla prezentována ve speciálním výstavním prostoru Černá kostka, příští rok je například naplánovaná výstava Adély Babanové nebo Terezy Velíkové," řekl Zachoval.

Sbírka pohyblivého obrazu byla v GMU v Hradci Králové založena v roce 2019. Jde o první systematicky budovanou sbírku v ČR, uvedli zástupci GMU. Spadá do ní experimentální film, videoart, videoinstalace, diaprojektorové instalace, filmové eseje a dokumentace performancí.

GMU v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově.

"Díky akvizicím se tak podařilo získat exkluzivní celky, rozšířit nově budovanou sbírku pohyblivého obrazu o kvalitní průřez od 70. let minulého století až do současnosti a pořídit díla významných autorů, kteří nebyli ve sbírkách GMU dosud zastoupeni," uvedl Zachoval.

Videoartem a jeho dalšími podobami se donedávna galerie vůbec nezabývaly, proto je podle něj nutné mnoho prací doslova archeologicky rekonstruovat.

Sbírka hradecké GMU shromažďuje původní fyzické nosiče, celkové soubory a instalace. Dobové nosiče, jako Video8, Hi8, Digital8, MiniDV, VHS, S-VHS, VHS-C nebo i 16 mm film, procházejí základním restaurováním. Samotné uchování je řešeno v maximální digitální kvalitě, což vyžaduje mimořádnou péči. Paralelně vzniká databáze s?náhledy jednotlivých děl pro studijní a badatelské potřeby, uvedla galerie.

Letos galerie získala významnou sbírku brněnského sběratele Karla Tutsche čítající 800 uměleckých děl za 12 milionů korun. Loni galerie zakoupila do svých sbírek 214 uměleckých děl za částku převyšující 4,5 milionu korun. Nákup umožnilo galerii především ministerstvo kultury z tzv. Akvizičního fondu a příspěvek zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, výtvarné, video, galerie, Hradec Králové, umělecké dílo, Česko, Milan Knížák, Michael Bielický, Rudolf Němec, Vít Soukup, Michaela Maupicová, moderní umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká Galerie moderního umění rozšiřuje sbírku pohyblivého obrazu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.