Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PŘEHLED: Pandemická situace v hradeckém kraji v číslech a faktech

Mezi veřejností na sociálních sítích se v poslední době objevuje celá řada spekulací ohledně pandemické situace v Královéhradeckém kraji. I proto Hradecká Drbna zpracovala přehled nejdůležitějších dat. V textu níže se dočtete, jak je to s kapacitou nemocnic, testováním, očkováním, podávání protilátek, školstvím nebo sociálními službami v regionu. Díky datům lze porovnat aktuální a poslední vlnu pandemie. Řeč bude i o armádě, kterou si Královéhradecký kraj na pomoc vyžádal.

Podstatná statistická data:

Ze všech potvrzených případů onemocnění COVID-19 v Královéhradeckém kraji je 31 procent u očkovaných lidí a 69 procent u neočkovaných. Nejvíce se v současné době nemoc šíří ve věkové skupině do 18 let a mezi 36 a 47 rokem života. Takzvané reprodukční číslo R je v regionu na hodnotě 1,42.

POROVNÁNÍ: Jaký je rozdíl v této a poslední vlně?

Jde především o oblast a fakta, která hodláme porovnávat. V současné době je v Královéhradeckém kraji potvrzováno 349 nových případů denně. Tento počet se od začátku nejnovější vlny postupně zvedá. Například před měsícem byl pozitivní test prokázán zhruba u 70 testovaných.

Na začátku letošního roku (na špici poslední vlny) byl COVID-19 identifikován u zhruba tisícovky lidí denně. Zatímco v současné době v nemocnicích leží zhruba 236 lidí, v lednu letošního roku bylo hospitalizováno průměrně 460 pacientů. Tento počet narostl ještě během února.

Zajímavé je také porovnání letošního a minulého roku v oblasti záchranné služby. Od začátku roku do 22. listopadu záchranka převezla do nemocnic celkem 2 208 pacientů. Z tohoto celkového počtu šlo o 115 takzvaných covidových pacientů. Za stejnou dobu loňského roku šlo o 1 980 pacientů. Z nich mělo pozitivní test 278 lidí.

Hradecká nemocnice otevírá další covidová oddělení. Přibývá i nemocných zaměstnanců

Se stále stoupajícím počtem hospitalizovaných pacientů musí Fakultní nemocnice Hradec Králové rozšiřovat covidová oddělení. Ty postupně vznikají z několika stálých pracovišť. Podle nemocnice je také nutné omezovat některé neakutní výkony. K...

NEMOCNICE: Zařízení jsou vytížená, ale kapacitně zvládají

V současné době leží ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji zhruba 236 pacientů. Necelé čtyři desítky případů vyžadují intenzivní péči. I přes stále zvyšující se počet hospitalizovaných s covidem v současné době nehrozí zkolabování zdravotní péče.

Ke včerejšímu dni měl Královéhradecký kraj k dispozici 63 covidových lůžek na jednotkách intenzivní péče. Z toho objemu bylo vyčerpáno 39 míst. Všechny nemocnice navíc mohou poskytnout až 161 standardních postelí pro pozitivní pacienty. V současné době jich je 123 obsazených.

Nejvíce volných lůžek má Fakultní nemocnice Hradec Králové. Naopak vyčerpanou kapacitu na jednotce intenzivní péče hlásí nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Pro jistotu hejtmanství připravuje plán překládání necovidových pacientů do jiných zdravotních zařízení. V případě nutnosti mohou být tito pacienti převezeni například do léčebny dlouhodobě nemocných v Janských Lázních.

Vážným důsledkům onemocnění může zabránit včasné podání protilátek. Lékaři v krajských nemocnicích a Fakultní nemocnici Hradec Králové začali aplikovat monoklonální protilátky a od října do 21. listopadu už podali přes 593 infuzí.

Léku na covid-19 mají nemocnice v kraji zatím dostatek. Zásoby jsou na několik týdnů

Nemocnice Královéhradeckého kraje a státní Fakultní nemocnice v Hradci Králové mají zásoby monoklonálních protilátek na několik týdnů. Jedná se lék na nemoc covid-19. Tyto látky brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci. Počet...

ARMÁDA: Kraj oficiálně zažádal o pomoc vojáků

Hradecký kraj je připravený aktivovat armádní mobilní odběrový tým. Ten by fungoval v těsné spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové. Jeho hlavním úkolem by bylo zajistit testování ve školách.

Hejtmanství zároveň požádalo o zhruba tři desítky vojáků do nemocnic po celém Královéhradeckém kraji. V současnosti jich je nasazených devět. Tři jsou v náchodské nemocnici. Po dvou pak v Rychnově nad Kněžnou, Jičíně a Trutnově.

Hradecký kraj připravuje aktivaci mobilního armádního odběrového týmu

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se zhoršuje. Klíčové pro následující dny bude testování, včasné podání monoklonálních protilátek, pokračující očkování a volná lůžka v nemocnicích. Vzhledem ke zvyšujícím se požadavkům na PCR testování...

ŠKOLSTVÍ A SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Jedno procento studentů má pozitivní test

Dosavadní testování studentů v Královéhradeckém kraji odhalilo 408 pozitivních žáků a 13 zaměstnanců škol. Celkem bylo provedeno bezmála 50 tisíc antigenních testů.

Hejtmanství uznává, že v sociálních službách má pandemie rostoucí trend. Nejde však o nikterak dramatickou situaci. K 23. listopadu bylo z celkem 3 250 klientů pozitivně otestováno 48 seniorů a dva zaměstnanci.

Některá zařízení jsou z bezpečnostních důvodů uzavřená. Jde o Domov U Biřičky, Domov V Podzámčí – odlehčovací služba, DS Pilníkov, Domov Dědina, Geriatrické centrum Týniště nad Orlicí, Ústav sociálních služeb města Nová Paka. Konkrétní hygienická opatření si jednotlivá zařízení nastavují sama.

OČKOVÁNÍ A TESTY: Zájem o vakcinaci není velký

Zatímco v červenci bylo v Královéhradeckém kraji aplikováno 147 982 dávek vakcín, za říjen to bylo pouhých 44 981. Pozitivní zprávou zůstává, že mezi okresy není velký rozdíl. V současné době má kompletně dokončené očkování 321 406 lidí. V kategorii nad 16 let to odpovídá dvaasedmdesátiprocentní proočkovanosti.

V současné době se očkuje ve všech krajských nemocnicích i Fakultní nemocnici Hradec Králové. Všechna tato místa nabízejí očkování bez nutnosti registrace a rezervace. S očkováním v kraji pomáhají i praktičtí lékaři. Ty zatím aplikovali celkem 105,5 tisíc dávek vakcíny.

Postupně zvyšující tlak je vyvíjen i na testovací místa. Laboratoře v Královéhradeckém kraji jsou v těchto dnech schopné vyhodnotit dva tisíce vzorků. V případě potřeby se může tato kapacita navýšit až na 4,5 tisíce vyhodnocených testů za 24 hodin.

Slovo hejtmana kraje Martina Červíčka (ODS):

Apeluji na veřejnost, aby si uvědomila závažnost situace. V Královéhradeckém kraji není třeba zavádět plošná opatření. Je to o selském rozumu a dodržování základních hygienických pravidel. Jestli přijde pět tisíc lidí na hradecký hokej a nikdo z nich nemá respirátor, je to špatně. Budeme tak apelovat na pořadatele akcí, aby tato pravidla u svých návštěvníků vynucovala a připomínala je.

Dlouhodobě tvrdím, že jedním z řešení je testování. Minimálně měsíc je známo, že nálož ve školách je. Epidemie se šíří jak mezi neočkovanými, tak mezi očkovanými. Jestli jsme chtěli zachytit nějaký vývoj v kategorii dětí a studentů, tak by se nemělo mezi nimi rozlišovat.

Velké poděkování patří zdravotníkům. Už dva roky jsou v extrémně náročném zápřahu. Se začínající pandemií přišla povinnost, starat se covidové pacienty. Když to utichlo, začalo se dohánět vše, co bylo odloženo. Když už to vypadalo, že si odpočinou, přišla další vlna a vše začíná znovu. Současným rizikem pro zdravotnictví navíc může být souběh covid pacientů a úrazů, kterých bude s nadcházející zimou více.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky přehled, Královéhradecká, kraj, COVID-19, pandemie, koronavirus nemocnice, kapacita, očkování, protilátka, armáda, školství, škola, student, sociální, Královéhradecký kraj, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Drbna.cz, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Pandemická situace v hradeckém kraji v číslech a faktech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.