Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové má své vánoční stromy. Stojí na Velkém a Masarykově náměstí

I letos má Hradec Králové dva vánoční stromy. Na Velkém náměstí je to jedle bělokorá od soukromé dárkyně z Černožic. Masarykovo náměstí zdobí smrk ztepilý z městských lesů. V minulosti mívala krajská metropole tři vánoční stromy. Ten poslední stával na náměstí 28. října.

Nad pořádáním akcí v Hradci Králové visí otazník  

Před pár dny radnice v Hradci Králové představila svůj plán ohledně adventního času v krajské metropoli. Poprvé se řeší uspořádání velkých vánočních trhů na Velkém náměstí v historickém centru města. Ty se mají konat od 10. do 22. prosince. Na stejném místě má také dojít ke slavnostnímu rozsvícení stromů. Oficiální program by se měl konat v neděli.  

Řada měst už svůj adventní program zrušila. Strom se nebude rozsvěcovat například v Trutnově nebo ve Dvoře Králové nad Labem. Nová Paka sice zachovala trhy, zrušila však doprovodný program a tradiční ohňostroj. Hradec Králové by měl o svých akcích rozhodnout během dneška.  

Města v kraji ruší adventní akce. Trutnov odpískal rozsvěcení, Hradec Mikulášský trolejbus

Stále zhoršující se pandemická situace v celé České republice donutila několik měst zrušit předem naplánované adventní akce. Například Trutnov se rozhodl neuspořádat slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Krakonošově náměstí ani novoroční...

Ke zrušení velkých adventních akcí přistoupil i Jičín. “Rada města se rozhodla rušit velké akce pořádané městem a jeho partnery. Důvodem je nepříznivá koronavirová situace,” řekl mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.  

Město oblečené v nové vánoční výzdobě   

Příprava na adventní čas v Hradci Králové začala v říjnu, kdy pracovníci Technických služeb rozmístili první vánoční výzdobu. „Nejprve se vždy začíná s instalací vánočního osvětlení, po městě se nyní nachází zhruba 148 motivů, které jsou umístěny nejčastěji na veřejném osvětlení. Stejně tak bude letos ozdobeno 34 vzrostlých stromů po celém Hradci,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Za kompletně celou vánoční výzdobu ve městě radnice zaplatila 700 tisíc korun. „Novinkou pro letošní svátky je rozšíření vánoční výzdoby na Velkém náměstí. Po obvodu části náměstí budou nové jednotné symboly, které by měly doplnit a dozdobit vánoční trhy,“ doplňuje primátor.   

GALERIE: Vánočně osvícený Hradec Králové v roce 2020

Pondělí, 30. listopadu 2020, 10:56

GALERIE: Vánočně osvícený Hradec Králové
GALERIE: Vánočně osvícený Hradec Králové

V minulém roce dostal Hradec Králové vánoční stromy 24. listopadu. Na Velkém náměstí stála jedle, kterou sem pracovníci technických služeb přivezli z Pouchovské ulice. Na Masarykově náměstí byl smrk ztepilý z Plačic.   

„Už minulý rok jsme vynechali vánoční strom na náměstí 28. října. Ušetřené peníze město investovalo do dalšího osvětlení,“ řekla náměstkyně Monika Štayrová (ANO). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, Velké, Masarykovo, náměstí, strom, vánoční, advent, jeřáb, kotvení, kácení, Vánoce, jedle, smrk, výzdoba, foto, trh, akce, kultura, vánoční stromek, Velké náměstí, Černožice, vánoční ozdoby, Jičín, Alexandr Hrabálek, Monika Štayrová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má své vánoční stromy. Stojí na Velkém a Masarykově náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.