Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Generál ze Sýrie okradl důvěřivou ženu z Trutnovska. Přišla o 260 tisíc korun

Podvodníkům opět zafungoval fígl s vojákem na zahraniční misi. Tentokrát se zaměřil na dvaapadesátiletou ženu z Trutnovska. Po třech týdnech dopisování a slibů o společném životě přišla o 260 tisíc korun. Způsob provedení podvodu byl prakticky stejný jako v minulých případech.

„Žena se v říjnu na sociálních sítích seznámila se čtyřhvězdičkovým generálem bojujícím v Sýrii. Muž se ženou nejprve nezávazně komunikoval, posílal jí své fotky a pak začal dělat návrhy ohledně společného života,“ popisuje situaci mluvčí policie Iva Kormošová.  

Podvodník ženu přesvědčil o tom, že má velké množství peněz, které potřebuje uložit na cizí účet. Problém byl údajně v tom, že osobní bankovní konto nemůže použít. Údajně bylo registrované na OSN. Podvedená mu tak poslala kopii svého občanského a řidičského průkazu. Na základě toho ji byl v cizině vytvořen účet, na kterém měla mít 2,7 milionu dolarů (bezmála 610 milionů korun). 

„Bankou byla vyzvána k zaplacení různých převodů. Žena ve dvou platbách zaslala 260 tisíc korun,“ dodává Kormošová. To však nestačilo a byla požádána o další poplatek. Tentokrát se jednalo o víc než milion korun. To se ženě nezdálo, proto se obrátila na policii.  

Pokud se policii podvodníka podaří dopadnout a usvědčit, může skončit až na pět let ve vězení.  

Ošuntělá finta, která stále funguje  

Hradecká Drbna se podobným podvodům věnuje pravidelně. O takzvaném americkém vojákovi psala naposledy na konci září. I v tomto případě se obětí stala třiapadesátiletá žena z Trutnovska. Přišla o téměř 2,6 milionu korun.  

„Žena se měla přes sociální sítě seznámit s důstojníkem americké armády, který je na misi v Iráku,“ řekla mluvčí. Po pár dnech dopisování začal slibovat, že přijede do České republiky a budou společně žít. Jako důkaz lásky ji poštou poslal malý dárek. Háček byl v tom, že na propuštění ze služby potřeboval peníze.   

Další podobný případ policie řešila na konci letních prázdnin. Pětatřicetiletá žena z Náchodska přišla o 532 tisíc korun. S údajným vojákem na zahraniční misi si dopisovala od poloviny ledna. 

Další podobný případ policie eviduje ze začátku srpna. Údajný americký voják okradl devětapadesátiletou ženu z Jičínska. Šlo o 370 korun. I v tomto případě se podvedená s údajným americkým vojákem seznámila na sociálních sítích.   

Jak podvodníkovi nenaletět? 

Před podobným seznamováním na internetu policisté varují. Při on-line komunikaci je nutné být vždy obezřetný. „Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. Bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu mohou rychle začít lákat peníze,“ dodala Kormošová.  

Všeobecně na internetu platí základní pravidlo: „nikdy neposílejme peníze lidem, které osobně neznáme“. Pokud o finanční pomoc poprosí někdo z přátel nebo rodiny, nejdříve si jeho žádost ověřme po telefonu nebo osobně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto StartupStockPhotos | Pixaby

Štítky voják, podvod, podvodník, žena, podvedená, finance, sociální, sítě, on-line, internet, Sýrie, bankovní, účet, policie, Trutnovsko, okres Trutnov, peníze, sociální síť, OSN, Armáda Spojených států amerických, Česko, Irák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Za omezenost se hold platí !

Čtvrtek, 25. listopadu 2021, 16:45Odpovědět

Generál ze Sýrie okradl důvěřivou ženu z Trutnovska. Přišla o 260 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.