Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové se pustil do odstraňování cyklovraků. První mizí od terminálu a hlavního nádraží

Před časem radnice v Hradci Králové začala monitorovat takzvané cyklovraky. V řadě případů jde o torza kol, které nikomu nepatří. V těchto dnech začínají pracovníci technických služeb odstraňovat ty v nejhorším stavu. Během včerejška jich hned několik zmizelo například od budovy vlakového nádraží nebo od terminálu.

Podle vedení města je podobných cyklovraků po celém městě zhruba 50. Většinou se nacházejí na veřejném prostranství. „Nejčastěji jsou u stojanů, stromů nebo u veřejného osvětlení. Již se nám podařilo odstranit takové vraky, ze kterých zbylo jen torzo,“ říká náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Během minulého měsíce město zveřejnilo seznam kol, které jsou na první pohled nepojízdné. Jde o kola, kterým chybí řídítka, duše nebo pedály. Zároveň jde o vraky, které se na veřejném místě nacházejí minimálně půl roku. 

„Majitelé měli přibližně měsíc na to, aby se o tato kola přihlásili a odstranili je z veřejného prostranství. Vzhledem k tomu, že se nám nikdo nepřihlásil, tak zahajujeme jejich svoz do areálu Hradeckých služeb. Zde budou v rámci projektu Re-use nabídnuty občanům na součástky,“ doplňuje náměstek Marek. 

V projektu odstraňování takzvaných cyklovraků chce radnice v Hradci Králové pokračovat. „Město nadále mapuje také kola, která jsou sice pojízdná, ale již dlouhou dobu nejsou majitelem využívána,“ řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Takových je po městě zhruba 40. Podle Šmídové běží lhůta jednoho roku, v rámci které mají majitelé čas se o jízdní kola postarat.  

Po uplynutí této doby bude magistrát k jízdním kolům přistupovat jako k nalezeným. Skončí tak ve ztrátách a nálezech. „Po uplynutí zákonné lhůty budou tato kola zlikvidována nebo nabídnuta veřejnosti obdobně jako nalezená kola v rámci aukce,“ dodala mluvčí. 

Ohodnoť článek

Foto Michal Komárek | MMHK

Štítky jízdní, kolo, cyklovrak, Hradec Králové, odstranění, bicykl, hlavní, nádraží, veřejné, prostranství, kategorie, radnice, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se pustil do odstraňování cyklovraků. První mizí od terminálu a hlavního nádraží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.