Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policie řeší další podvodné jednání. Oběti si po telefonu vybírá falešný bankovní manažer

Během několika posledních dnů řeší policie v Královéhradeckém kraji hned několik podvodů. Stejné mají to, že v každém z nich figuroval podvodný bankovní manažer. Ve třech posledních případech přišli podvedení o dohromady půl milionu korun. V posledním přesvědčil důvěřivou ženu o uložení peněz do takzvané skladovny. O všechny přišla.

„Poslední poškozenou je jednatřicetiletá žena, která podlehla neznámým volajícím, kteří jí přesvědčili o napadení jejího účtu,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Podvodník se vydával za bankovního manažera, který ženu přesvědčil, aby vybrala všechny peníze z bankovního účtu. Ženu navedl, aby své úspory uložila do takzvané skladovny, která se nachází v obchodním centru Atrium v Hradci Králové.  

Skladovna měla být partnerem její banky, kde si měla uschovat peníze. „Byl to však bitcoinmat,“ dodává mluvčí. Až doma se žena dozvěděla, že peníze vložila do kryptoměny, ke které nemá potřebné přístupové údaje.  

Podobný způsob podvodu zafungoval před pár dny i na pětatřicetiletého muže a třiasedmdesátiletou ženu, kteří chtěli investovat do kryptoměn. S nákupem jim měl pomoct bankovní úředník. Ten od nich převzal peníze, ale potřebná přístupová hesla do virtuální peněženky už nedodal. 

Policie znovu upozorňuje, že podobných podvodů je v našem regionu stále více. I když se volající představí jako pracovník banky nebo zaměstnanec policie, může si člověk jednoduše ověřit, zda se nejedná o podvod. Stačí zavěsit a zavolat zpět. Pokud se jedná o podvodné volání (tzv. spoofing), volající se na vytočené číslo nedovolá.   

Žádná banka v České republice nenutí (ani nedoporučuje) vybírat peníze a vkládat je jinam. Žádná z bank také nevyžaduje autorizační kódy, hesla a přístupové údaje do internetového bankovnictví, aby si naistalovala program pro vzdálenou zprávu. Pro ověření totožnosti si může vyžádat pouze telefonní číslo, datum narození nebo určitou část rodného čísla. To však jen za podmínky, že jste do banky volali vy.  

Ohodnoť článek

Foto Pexels | Pixabay

Štítky policie, podvod, Královéhradecký, kraj, bitcoin, kryptoměna, banka, úředník, manažer, zaměstnance, telefon, krimi, peníze, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie řeší další podvodné jednání. Oběti si po telefonu vybírá falešný bankovní manažer  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.