Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Komisaři v autoškolách budou stávkovat. Ministerstvo dopravy je údajně ignoruje

Ve dnech 22. a 23. listopadu nebude možné složit závěrečnou zkoušku v autoškole. Zkušební komisaři chystají dvoudenní stávku. Podle mluvčího Asociace zkušebních komisařů ČR Jana Bajgara je důvodem nespokojenost s kroky ministerstva dopravy, které komisaře a jejich požadavky na změny v autoškolách dlouhodobě ignoruje. Stávky se bude účastnit většina ze zhruba čtyři sta komisařů po celé republice.

Ve dnech stávky budou komisaři na svých pracovištích, ale nebudou provádět žádné zkoušky uchazečů o řidičská oprávnění. Cílem stávky je podle nich upozornit na nečinnost stávajícího vedení ministerstva dopravy, pokud jde o situaci ve vzdělávání komisařů. "AZK ČR již dlouhodobě upozorňuje na klesající úroveň přípravy a metodického vedení zkušebních komisařů, kteří po odborné stránce podléhají právě výše zmíněnému ministerstvu. Toto i přes opakovaná upozornění a mnohá bezvýsledná jednání práci zkušebních komisařů podceňuje a na jejich podněty nereaguje," uvedla asociace. Akce tedy není zaměřená proti obcím, pod které zkušební komisaři spadají jako zaměstnanci.

Ministerstvo se k plánované akci prozatím vyjádřilo, už dřív se však proti opakované kritice ohradilo. „Není to pravda, pravidelně se s nimi scházíme a budeme se scházet i nadále, jsou zapojeni v příslušných pracovních skupinách," řekl v létě k výtkám asociace mluvčí ministerstva František Jemelka.

Ten uvedl, že komisaři se podíleli například i na nedávné změně legislativy a byli členy pracovní skupiny autoškolství. „Přímo se podíleli na tvorbě konkrétních ustanovení, která odsouhlasiliNásledně zástupce MD seznámil členy Asociace zkušebních komisařů na videokonferenci a obdrželi metodiku," dodává mluvčí. Komisaři se podle Jemelky účastní i dalších jednání a ministerstvo je pravidelně kontroluje. Úřad při tom spolupracuje i s policií.

Třikrát a dost. Vláda omezila maximální počet pokusů u zkoušek v autoškole

Žáci autoškol už nebudou mít neomezený počet pokusů opakování zkoušek k získání řidičského oprávnění. Neúspěšným uchazečům o průkaz bude v krajním případě hrozit i nutnost opětovného absolvování celé výuky a výcviku v autoškole. Předpokládá to...

Zkušební komisaři nestávkují teď na podzim poprvé. Stávkovou pohotovost drželi už v červenci, kdy dál pracovali, ale zároveň se formu letáků ohradili vůči ministerstvu. Jakmile to bude možné hodlají se sejít s novým vedením ministerstva a jednat o dalším postupu.

Ohodnoť článek

Štítky autoškola, komisař, stávka, ministerstvo dopravy, vzdělávání, František Jemelka, doprava, řidičské oprávnění, zkouška, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komisaři v autoškolách budou stávkovat. Ministerstvo dopravy je údajně ignoruje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.