Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoologická zahrada zažila velké stěhování. Stovka růžových plameňáků má nový domov

Téměř stovka plameňáků růžových ze Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem dostala nový domov. Zhruba 75 kusů se z voliéry pod Neumannovou vilou přestěhovala do jiné části areálu. Zbytek byl přesunut do jiných zoologických zahrad v České republice.

Při čtení se může odchyt plameňáků v zoo tvářit jako školní trest. Opatrně chytit, zkontrolovat zdravotní stav, odečíst čip a zastřihnout letky na křídlech. To všechno bylo třeba zopakovat stokrát. Podle zoologa Michala Podhrázského šlo o jednu z nejnáročnějších akcí, které zoologická zahrada letos zažila.

„Plameňáci jsou impozantní ptáci. Jejich dlouhé nohy jsou ale velmi křehké. Zlomenina by pro ně skoro jistě znamenala smrt, je proto třeba být rozhodný, rázný, ale velmi opatrný a zručný,“ vysvětluje zoolog. I přesto se podařilo stovku růžových tvorů spočítat a přestěhovat do hodiny a půl.

Kvůli bezpečnosti trávili plameňáci první noc ve vnitřní ubikaci. „Chceme minimalizovat riziko, že si ve zmatení či poplašení v novém prostoru způsobí nějaké zranění,“ vysvětluje zoolog. K bezpečnosti zvířat má přispět i zastřižení letek. „V prostorné voliéře navíc vznikl speciální oddělený přivykací kout, který plameňáci budou v prvních dnech využívat,“ dodává mluvčí Safari Parku Zuzana Boučková.

Nová voliéra je inspirovaná okolí řeky Okawango, kde bují život vodních ptáků. Návštěvníci budou moct plameňáky pozorovat z lávky s pozorovatelnou. Voliéra je velká 480 metrů čtverečních a přímo k ní přiléhá i vnitřní expozice, která má podobu koloniálního domu s velkými okny.

„Projekt nové expozice plameňáků je součástí první etapy budování zcela nové části zahrady inspirovanou jihozápadem Afriky,“ říká Boučková. Prakticky v těsné blízkosti časem vyrostou další nové voliéry. Kromě plameňáků zde budou i další ptáci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková | Safari Park Dvůr Králové

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, zoo, pelikán, stěhování, voliéra, novinka, domov, video, foto, zahrada, zvíře, pták, růžová, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, ptáci, Česko, Dvůr Králové nad Labem, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada zažila velké stěhování. Stovka růžových plameňáků má nový domov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.