Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podvodníci se nabourají do e-mailů firem a pak jim vybílí účet

Královéhradecká policie v poslední době řeší hned několik případů, kdy se zloději nabourají do firemních e-mailů a následně firmu připraví o nemalé peníze. Zloději přitom volí poměrně sofistikovanou metodu krádeže, kterou je těžké předem odhalit.

Pachatelé se firmě nejprve nabourají do firemní e-mailové komunikace. Tu pak monitorují a čekají, až chce firma po jiné proplatit nějakou fakturu. A to je chvíle, na kterou čekají. „Firmě pošlou z emailu, který je podobný tomu, ze kterého spolu firmy komunikují informaci, že došlo ke změně čísla účtu, na nějž mají platbu směřovat. Této změně čísla účtu většinou odesílatelé peněz nemají důvod nevěřit, jelikož to bývají dlouholetí obchodní partneři“, vysvětluje princip léčky policejní mluvčí Lucie Konečná. Jedná se ale o podvod a peníze putují pachatelům na jejich vlastní účet, který pak obratem vyberou.

Poškozené společnosti se o podvodu dozví až s větším časovým odstupem, když se jim ozvou dodavatelé, že nebyla zaplacená faktura. 

Podvodníci jsou ve většině případů úspěšní, i když se najdou výjimky. Ve firmě na Náchodsku, kde se neznámý pachatel naboural do účtu jedné z firem a postupoval podle výše uvedeného návodu, si oba dva oslovení zákazníci naštěstí vše vysvětlili, takže k platbám faktur nedošlo.

Nejjednodušší způsob, jak zamezit těmto podvodům, je telefonicky kontaktovat zástupce dodavatele a ověřit si, jestli opravdu došlo ke změně účtu“, dodává mluvčí. Řešení přes e-mail je v tomto případě bezpředmětné, jelikož na zprávu odpoví pachatel.  

Policie proto nabádá firmy k opatrnosti a prověřování veškerých takovýchto změn. „Vzhledem k propracovanosti modu operandi, technické zdatnosti pachatelů a také pozdnímu oznámení poškozených společností, je téměř nemožné pachatele vypátrat  a finanční prostředky zajistit“, dodává Konečná.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Náchodsko, firma, hacker, podvodníci, e-mail, krádež, faktura, policie, počítač, společnost, vyšetřování, peníze, podvod, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci se nabourají do e-mailů firem a pak jim vybílí účet  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.