Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Elton z Nového Města vyrobil letecké hodinky Prim podle stíhačky MiG-15. Do prodeje půjde jen 115 kusů

Společnost Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, která vyrábí náramkové hodinky Prim, vyvinula model mechanických hodinek inspirovaných stíhacím letounem MiG-15. Zvláštností hodinek jsou dvě otočné lunety a čtyři ručky. Část materiálu korunky pochází přímo ze stíhačky. Hodinek bude vyrobeno 115.

Při vývoji se konstruktéři inspirovali konkrétním letounem MiG-15, který v roce 1955 vyrobilo Aero Vodochody pro polskou armádu. Létal na něm i první polský kosmonaut Miroslaw Hermaszewski. Později letoun létal v USA a v roce 2013 se vrátil do Česka. Před dvěma lety spolumajitel letounu Josef Miřácký začal s lidmi z Eltonu přetvářet myšlenku na letecké hodinky ve skutečnost.

"Hodinky nevycházejí z žádných dřívějších modelů. Jde o další krok ve vývoji novoměstské manufaktury," řekla mluvčí Eltonu Adéla Dittmannová. Tvůrci hodinek za výjimečné považují dvě lunety, které jsou otočné na obě strany. Vnější slouží k odpočtu 60 minut, vnitřní luneta má čtyřiadvacetihodinové číslování a čas na ní ukazuje čtvrtá ručka hodinek. Zářezy na lunetě odkazují na lopatky turbíny proudového motoru, číselník byl inspirován palubními hodinami migu a korunka nasávacím otvorem vzduchu v přídi letadla.

Takzvanou datumovku hodinky nemají, podle konstruktérů by prý pilota rušila. Pouzdro hodinek je z titanu, strojek má automatický nátah. Hodinky mají antimagnetickou úpravu a testovali je piloti proudových letadel. Zájemcům továrna hodinky vyrobí po objednání, jejich cena bude 129 tisíc korun.

První a jediný prototyp hodinek si budou moci zájemci koupit v aukci na konci listopadu. Výtěžek půjde Vojenskému fondu solidarity ministerstva obrany a Charity Česká republika. Od běžného modelu se dražený kus liší tím, že má ocelové pouzdro a že byl testován ve stíhacích letounech.

Hodinky Prim MiG-15 se řadí mezi limitované edice, které firmě Elton hodinářská významně pomáhají v růstu tržeb. Letos Elton nabídl zatím čtyři limitované edice, z nichž například osmdesátikusová edice Prim Orlík Titan je již vyprodaná. "Zájem je také o edici modelu Traktor. Objednávky u ní evidujeme i na modely ze zlata, což může být pro zájemce v dnešní době růstu inflace vhodná investice," řekla mluvčí.

Letos Elton hodinářská plánuje zvýšení tržeb o více než 40 procent na 79 milionů korun z loňských 55 milionů korun. Firma hodlá především zvýšit výrobu mechanických hodinek se strojkem vlastní výroby. "Mezi zákazníky je o ně největší zájem a jsou i základem naší produkce," uvedla dříve ředitelka společnosti Renata Červenák Nývltová. Elton hodinářská je od roku 2016 členem holdingu Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, styl, stroje, letectví, hodinky, PRIM, Mig-21, Nové Město nad Metují, Elton, MiG-15, Česko, Mirosław Hermaszewski, Polská armáda, Aero Vodochody, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Benatzky

Vážení, chtěl jsem si přehrát video o hodinkách Prim Mig 15. Po PATNÁCTÉ reklamě jsem to vzdal a zařadil vaší stránku mezi zakázané.

Čtvrtek, 18. listopadu 2021, 09:17Odpovědět

Elton z Nového Města vyrobil letecké hodinky Prim podle stíhačky MiG-15. Do prodeje půjde jen 115 kusů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.