Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozhledna na Šibeníku uspěla v prestižní České ceně za architekturu

Proměna nefunkční větrné elektrárny v rozhlednu a turistické centrum na vrchu Šibeník v Novém Hrádku na Náchodsku bodovala v letošní České ceně za architekturu. Projekt, který vznikl v rámci Česko-polské hřebenovky, získal Cenu Ministerstva pro místní rozvoj ČR za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží.

„Architektonické soutěže považuji za velice vhodný způsob, jak prostřednictvím tvůrčího dialogu zapojovat špičkové autory, realizovat zajímavé stavby a skloubit kvalitní architekturu s jejím živým funkčním využitím. Ocenění pro rozhlednu a turistické zázemí potvrzuje, že architektonické soutěže nejsou v našem kraji úplnou novinkou a že touto cestou bychom se měli ve vhodných případech ubírat i do budoucna,“ uvedla Martina Berdychová (Východočeši), náměstkyně hejtmana odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu

Rozhledna a turistické centrum v Novém Hrádku vznikly z tubusu a transformovny bývalé větrné elektrárny. Proměnu navrhlo studio ABM architekti a investor Městys Nový Hrádek na ni vynaložil 13,6 milionu korun, většinu nákladů pokryla evropská dotace. Rozhledna na Šibeníku v podhůří Orlických hor je součástí turistické trasy česko-polské hřebenovky a mimo jiné slouží ke zvýšení místní turistické atraktivity.

Novohrádecká stavba přeměnila nevyužívaný technický objekt, prototyp větrné farmy, který kvůli hluku nebyl nikdy spuštěn, v infocentrum a rozhlednu. Podle hodnotících architektů je návrh založen na maximálním využití již odvedené práce a optimálním dokomponování nefunkčního torza.

„Architektonická soutěž tu byla užita v neobvyklém, ale velmi vhodném případě, kdy jedním z důležitých požadavků byly vedle nalezení celkové koncepce řešení i náklady na stavbu. Oceněná rozhledna je tak ukázkovým příkladem, že užití architektonické soutěže může mít pozitivní vliv na ekonomickou stránku záměru. Dílo dosahuje výsledného efektu jednoduchými prostředky,“ odůvodnili mimo jiné své rozhodnutí porotci a upozornili také na posilování přeshraničních vazeb tohoto projektu.

Česká cena za architekturu je soutěžní přehlídka, kterou vyhlašuje Česká komora architektů. Cílem je upozornit na kvalitní práce etablovaných i začínajících architektů, a to nejen z hlediska jejich estetické a technické kvality, ale především v souvislostech jejich vzniku, vztahu k okolí a společenského přínosu. Hlavním účelem přehlídky je pokrytí co nejširšího spektra prací. Z tohoto důvodu nejsou díla hodnocena v rámci jednotlivých kategorií, ale uděluje se jedna hlavní cena. Přihlášená díla posuzuje mezinárodní sedmičlenná porota.

Ta letos vybírala z celkem 170 projektů dokončených během posledních pěti let. Do finále se probojovalo 30 architektonických prací, z nichž porota určila jako vítěze rekonstrukci renesančního paláce hradu Helfštýn na Olomoucku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky Šibeník, rozhledna, cena, Královéhradecký, kraj, architekt, Nový Hrádek, Náchodsko, architektura, architektonická soutěž, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, okres Náchod, Martina Berdychová, Východočeši, Česká komora architektů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna na Šibeníku uspěla v prestižní České ceně za architekturu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.