Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách. Na UHK jsou povinné respirátory už přes týden

Povinnost pro studenty mít při výuce respirátor platí na Univerzitě Hradec Králové (UHK) už týden. Škola reagovala na zhoršující se epidemickou situaci nejen v kraji, ale v celé ČR z vlastní iniciativy, aby ochránila zdraví pedagogů i studentů. Vláda zpřísnila protikoronavirová opatření, jedním z nich je, že studenti vysokých škol v učebnách nad 50 lidí budou od pondělí 15. listopadu muset nosit respirátory i při výuce.

"S ohledem na epidemickou situaci a vzhledem k tomu, jak čísla rostou, jsme vyhodnotili, že musíme začít konat my sami a nečekat na nějaká opatření. Už od 3. listopadu s ohledem na ochranu zdraví vyučujících a našich studentů jsme zavedli pro studenty povinnost mít během výuky ochranu dýchacích cest," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Výjimku mají akademici, kteří jsou proti koronaviru očkovaní, ti respirátor při výuce mít nemusí. "Od 15. listopadu se tak pro nás nic nemění, studenti jsou na to už od 3. listopadu zvyklí. Vysvětlili jsme jim, že je to v zájmu zachování zdraví i chodu univerzity," řekl Novák.

Vedení UHK podle něj zatím neuvažuje o tom, že by výuka přešla do online podoby. "Držíme se, stále chceme fungovat prezenčně. Situaci samozřejmě vyhodnocujeme. V současnosti ale univerzita neuvažuje o přepnutí do onlinu," řekl mluvčí.

UHK nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6,5 tisíc lidí. Má i zahraniční studenty, kterých ale kvůli koronaviru v současném akademickém roce výrazně ubylo.

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji den ode dne sílí. Incidence, tedy tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 334, v úterý 299 a před týdnem 173. Celostátní průměr byl dnes 558, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, koronavirus, vláda, školy, vysoké, Hradec Králové, respirátor, Univerzita Hradec Králové, zdraví, Česko, Jakub Novák, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, vysoká škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách. Na UHK jsou povinné respirátory už přes týden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.