Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoční trhy se přesunou na Velké náměstí. Hradec Králové se připravuje na vánoční čas

Loňským vánočním trhům v Hradci Králové dala stopku pandemická situace. Letos si chce radnice vánoční čas vynahradit ve velkém. Město dostane nové osvětlení, speciální autobusovou linku, dva vánoční stromy a velké vánoční trhy, které se nově uskuteční na Velkém náměstí v historickém centru města.

Kromě vůně svařáku, punče, sladkostí a trdelníků bude na Velkém náměstí sedm desítek stánků s dalším občerstvením a tradičními výrobky. Pro děti bude připravený kolotoč a další atrakce. Na každý víkend je navíc připraven kulturní program Hradecké kulturní vzdělávací společnosti.  

„Vánoční trhy by letos měly být na Velkém náměstí, jejich konání ale bude záviset na protiepidemickém opatření,“ upozorňuje mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Pokud to situace dovolí, budou se trhy konat od 10. do 22. prosince. Od pondělí do čtvrtka budou přístupné od 10:00 do 18:00. V pátek a sobotu od 10:00 do 20:00. V neděli pak do 19:00. 

Během vánočních trhů bude pochopitelně omezen vjezd automobilů na Velké náměstí. I proto bude jezdit speciální autobusová linka s názvem Vánoční trhy.  

„Na této vánoční lince pojede denně patnáct spojů v půlhodinových intervalech. Pro cestující bude zdarma a zastavovat bude u Bílé věže a na zastávkách Adalbertinum a Magistrát města,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham. O prvním adventním víkendu doplní vánoční speciální linku i tradičně vyzdobený autobus. V provozu bude až do Tří králů.   

Vánoční stromy bude mít Hradec Králové dva  

Vánoce se pochopitelně neobejdou bez vánočního stromu. Ačkoliv měla v minulosti krajská metropole stromy tři, letos budou dva. Stát budou na Velkém a Masarykově náměstí.  

Na Velké náměstí zamíří jedle bělokorá od soukromé dárkyně z Černožic, na Masarykovo náměstí bude umístěn smrk ztepilý z městských lesů. Oba stromy budou pokáceny, převáženy a instalovány na svá místa během úterý 23. listopadu. 

„Prosíme všechny občany o trpělivost a obezřetnost na silnicích během převozu vánočních stromů na náměstí. Jejich trasa bude ještě upřesněna a zveřejněna. V ulicích okolo Masarykova náměstí bude po dobu převozu vánočního stromu omezeno parkování, stejně tak i na Velkém náměstí,“ informuje ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu se uskuteční 28. listopadu na Velkém náměstí.  

Město oblečené v nové vánoční výzdobě  

Příprava na adventní čas v Hradci Králové začala v říjnu, kdy pracovníci Technických služeb rozmístili první vánoční výzdobu. „Nejprve se vždy začíná s instalací vánočního osvětlení, po městě se nyní nachází zhruba 148 motivů, které jsou umístěny nejčastěji na veřejném osvětlení. Stejně tak bude letos ozdobeno 34 vzrostlých stromů po celém Hradci,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Za kompletně celou vánoční výzdobu ve městě radnice zaplatila 700 tisíc korun. „Novinkou pro letošní svátky je rozšíření vánoční výzdoby na Velkém náměstí. Po obvodu části náměstí budou nové jednotné symboly, které by měly doplnit a dozdobit vánoční trhy,“ doplňuje primátor.  

Sníh se zatím slíbit nedá 

Podle informací serveru in-počasí.cz bylo v Hradci Králové na Vánoce bílo naposledy v roce 2010. To bylo v ulicích něco kolem tří centimetrů sněhu. Bílé Vánoce si místní užili i v roce 2001, 2002 a 2003. I v tomto se jednalo spíš o chvilkový poprašek. Nejvíce sněhu si Hradec Králové pamatuje právě v roce 2001. To napadlo v průměru kolem 22 čísel. 

Průměrná teplota na Vánoce se v Hradci Králové za posledních 20 let pohybuje na čtyřech stupních. Nejchladněji bylo v roce 2003, to teplota klesla i na mínus čtyři stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2015. To se rtuť teploměru dostala k plus deseti stupňům. 

Podle meteorologů se dá podobný model očekávat i letos.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš | MMHK

Štítky Hradec Králové, Vánoce, Velké náměstí, trhy, strom, výzdoba, program, advent, víkend, vánoční, zima, prosinec, čas, vánoční trhy, vánoční stromek, vánoční ozdoby, Tomáš Pospíšil, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy se přesunou na Velké náměstí. Hradec Králové se připravuje na vánoční čas  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.