Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradec Králové chce snížit množství skladového odpadu. Spouští kampaň, která cílí hlavně na podnikatele a firmy

, aktualizováno 11. listopadu 2021, 11:00

Město Hradec Králové si dalo za cíl snížit množství odpadů, které vznikají v domácnostech občanů města. Tuto snahu ale často komplikují podnikatelé a firmy, které ukládají svoje odpady z podnikatelské činnosti do veřejných městských kontejnerů. Z tohoto důvodu město ve spolupráci s Hradeckými službami odstartovalo informační kampaň, která má upozornit na nevhodnost takového chování a nabídnout alternativu.

V rámci strategie pro nakládání s odpady chce město Hadec Králové snížit ekologickou zátěž a omezit množství skládkových odpadů, tedy těch, které vznikají v domácnostech. Cílem je nejen ochránit životní prostředí, ale motivace je i ekonomická. Na základě nové odpadové legislativy totiž výrazně porostou poplatky za uložení nadlimitního množství skládkovaných odpadů z produkce měst a obcí.

Snahy snižovat množství odpadů ale velmi často komplikují podnikatelé a firmy, které ukládají svůj odpad do kontejnerů určených výhradně pro občany. „Nevidím důvod, proč by město mělo financovat likvidaci odpadu, který vzniká z komerční činnosti. Kontejnery jsou dimenzovány jen pro potřeby občanů, kteří mají v místě trvalé bydliště,“ argumentuje Martin Hušek ředitel Hradeckých služeb, a.s.

To, že jsou kontejnery veřejně přístupné, ještě neznamená, že do nich může odpady ukládat kdokoliv. Pokud tyto občanské nádoby na odpad využívají i firmy, pak jejich kapacita nemůže být dostatečná. Hradecké služby v poslední době řeší stížnosti lidí na nepořádek u kontejnerů a musí vynakládat veřejné prostředky na úklid. Tyto finance by přitom mohly být vynaloženy jinde a účelněji.

Z toho důvodu jsme ve spolupráci s městem odstartovali informační kampaň, prostřednictvím které chceme podnikatele, kteří ať už z nevědomosti nebo záměrně svoje odpady odkládají do veřejných kontejnerů, informovat o nevhodnosti jejich počínání a o alternativním řešení,“ dodává Hušek.

Odpady vznikající z podnikatelské činnosti lze odvážet na sběrný dvůr v ulici Bratří Štefanů každý všední den. Součástí informační kampaně jsou i přehledná značení vylepená přímo na kontejnerech. Na nich lidé najdou QR kód a další podrobné informace ke kampani.

Město své občany zároveň prosí o součinnost. V případě, že v okolí bydliště někdo zaznamená navážení odpadu firmami, má informovat Hradecké služby nebo přímo magistrát města.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Město Hradec Králové

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, odpad, kontejnery, občané, firmy, domácnosti, Hradecké služby, Martin Hušek, kampaň, bydliště, sběrný dvůr, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce snížit množství skladového odpadu. Spouští kampaň, která cílí hlavně na podnikatele a firmy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.