Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Strážníci městské policie kontrolují zazimované chaty. Zabezpečili jste tu vaši správně?

Rutina, kterou městská policie v Hradci Králové opakuje každým rokem. I tak by se dala popsat kontrola správně zazimovaných chat v okolí krajské metropole. V těchto dnech strážníci kontrolují, zda je vše v pořádku. A co vy? Zabezpečili jste správně svoji chatu před zimou?

„Opuštěné objekty bývají lákadlem pro zloděje i osoby bez domova. Strážníci kontrolují, zda nedošlo k poškození okenic, petlic či zámků, nebo zda objekt nebyl viditelně narušen,“ říká mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová. Cílem je snížit a omezit riziko vykrádání rekreačních chat a chalup. Podobné případy nejsou žádnou výjimkou.  

Jak správně zabezpečit chatu před zimou?  

Co oko nevidí, ruka neukradne. Pořekadlo, které při zazimovávání chat platí dvojnásob. „Cenné věci je dobré si po sezóně odvést,“ říká mluvčí. Může jít o jízdní kola, elektroniku, nebo dokonce nářadí. To, co na chatě zůstane, by určitě nemělo být vidět okny ani dveřmi.  

Neméně důležitá je i funkčnost zámků, petlic, zamykacích systémů, okenic, mříží a podobně. Majitelé by měli vše zkontrolovat před posledním odjezdem z chaty domů. Samozřejmostí je pak uzamčení chaty a použití dalších bezpečnostních prvků jako jsou například visací zámky.  

Stejně tak je důležité pečlivě uschovat a zamknout předměty, které by případnému zloději pomohli v dobývání se do chaty. „Může jít například o žebříky, sekyry nebo páčidla,“ dodává Kněžourová.  

Dobré je chatu pravidelně kontrolovat. Minimálně jednou měsíčně. „Pokud se v sousedství pohybuje neznámá nebo podezřelá osoba, neváhejte kontaktovat linku 156 nebo 158. Hlídky prověří, zda se nejedná o zloděje či nechtěného návštěvníka chat,“ říká mluvčí.  

Pokud při kontrole chaty zjistíte, že je rozbité okno nebo vypáčený zámek, nevstupujte dovnitř. V tuto chvíli počkejte na bezpečném místě a zavolejte státní policii na lince 158. 

Ohodnoť článek

Foto MPHK

Štítky policie, městská, strážník, chata, rekreační, zazimování, sezona, zamknout, bezpečnost, kontrola, zima, zloděj, krádež, Hradec Králové, zámek, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci městské policie kontrolují zazimované chaty. Zabezpečili jste tu vaši správně?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.