Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za padělání covid certifikátů mohou hrozit až tři roky vězení

Padělání covidových certifikátů či předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu může být podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny. Za tento trestný čin hrozí až tři roky vězení. Nejvyšší státní zastupitelství k otázce trestnosti padělání digitálních covid pasů vypracovalo stanovisko na základě podnětu policie.

Podle NSZ z důvodu zpřísňujících se opatření proti šíření nemoci covid-19 a rozšiřování povinnosti prokazovat se platným covidovým certifikátem lze předpokládat nárůst případů padělání a používání padělaných certifikátů, které se objevují v Evropské unii.

"Digitální certifikát EU COVID o očkování, testu a zotavení z nemoci COVID-19 vydaný kterýmkoli státem Evropské unie je veřejnou listinou ve smyslu paragrafu 131 trestního zákoníku, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o certifikát v tištěné nebo elektronické podobě," uvedl úřad.

Podle NSZ trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny může být padělání tištěného nebo elektronického certifikátu, podstatná změna jeho obsahu, opatření a přechovávání nepravého certifikátu v úmyslu užít jej jako pravý a také předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu. "Za tento trestný čin zákon v základní skutkové podstatě stanoví trest odnětí svobody až na tři léta. Posouzení trestní odpovědnosti přitom závisí na konkrétních okolnostech každého případu tak, jak je zhodnotí věcně a místně příslušný státní zástupce," uvedl úřad.

V České republice certifikáty vydává ministerstvo zdravotnictví. Digitální certifikát osvědčuje absolvování očkování, testu či prodělání nemoci. Certifikát může být v jednotlivých členských zemích podmínkou vstupu do provozů, účasti na společenských akcích, ale také podmínkou vstupu do jiných členských států a třetích zemí, které je uznávají, a to v závislosti na aktuálně platných omezeních.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky certifikát, očkování, COVID-19, koronavirus, Nejvyšší ústavní soud, trest, vězení, padělání, EU, ČR, padělek, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, trestný čin, Evropská unie, nemoc, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Trestní zákoník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za padělání covid certifikátů mohou hrozit až tři roky vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.