Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Den veteránů se výjimečně otevře barokní hospital Kuks

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku ve čtvrtek 11. listopadu na Den válečných veteránů výjimečně otevře veřejnosti expozice. Držitel průkazky válečného veterána bude mít k zakoupené vstupence na hlavní okruh druhou zdarma. Hospital v Kuksu bude jedinou z pěti památek v Královéhradeckém kraji ve správě NPÚ, která ve čtvrtek bude přístupná. NPÚ má v kraji ve správě kromě hospitalu také zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod a Ratibořice.

"Standardní pravidelné prohlídky hospitalu sice skončily 31. října, ale v tomto režimu bude přístupný ještě na Den válečných veteránů a také po dva listopadové víkendy, kdy jsou v plánu tradiční vánoční trhy. Hospital bude přístupný od 09:00 do 16:00," řekl dnes kastelán Libor Švec.

Hospital Kuks, stejně jako další čtyři památky ve správě NPÚ v kraji, nenabízí standardní celoroční provoz. Prohlídky hospitalu pro předem objednané skupiny jsou ale možné celoročně od pondělí do pátku.

Celoročně přístupný a bez vstupného je tradičně venkovní areál, který se mezi návštěvníky Kuksu těší stále větší oblibě. Zvláště to platí o bylinkové zahradě, ve které roste přibližně 200 druhů nejen léčivých rostlin. Bylinková zahrada byla zpřístupněna po rozsáhlé rekonstrukci hospitalu v roce 2015, v následujícím roce byl na nádvoří otevřen obchod s bylinkami a přírodními produkty. Venkovní areál ročně navštíví až trojnásobek lidí než vnitřní expozice.

Podle mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasové kasteláni památek ve správě NPÚ v Královéhradeckém kraji uvažují nad adventními a vánočními prohlídkami a doprovodnými akcemi. "Jejich realizace se ale bude odvíjet od protipandemických opatření," uvedla Bidlasová.

Návštěvníci by proto podle ní měli sledovat weby památek, které adventní prohlídky inzerovaly. V kraji to jsou státní zámky Náchod a Hrádek u Nechanic a hospitál Kuks. Souhrnné informace k chystaným akcím jsou na webu.

Uplynulá hlavní sezona památek byla poznamenána proticovidovými opatřeními a přinesla propad návštěvnost. Hlavní sezona letos začala až v červnu, běžně to bývá v dubnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto barmanCZ | Pixabay

Štítky ČR, správa, památky, Den veteránů, Kuks, Trutnovsko, hospital, barokní, otevře, veřejnost, Den vzpomínek, Královéhradecký kraj, Náchod, okres Trutnov, Nechanice, Zámek Opočno, Ratibořice, Libor Švec, Hospital Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Den veteránů se výjimečně otevře barokní hospital Kuks  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.