Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od poloviny prosince se na východě Čech zdraží jízdné ve vlacích a autobusech. Řádově půjde o koruny

Královéhradecký i Pardubický kraj se rozhodl pro zdražení jízdného ve veřejné regionální dopravě. Nový ceník bude platit od 12. prosince. Hlavním důvodem je údajná snaha nepřistupovat k plošnému omezování autobusových i vlakových spojů.

Rozhodnutím zdražit cestujícím jízdné oba kraje reagují na zdražování pohonných hmot a dalších provozních nákladů. „Úprava ceníku umožní částečné vyrovnání ekonomických ztrát, respektive výpadku příjmů v krajském rozpočtu nejen v důsledku snížení poptávky na cestování veřejnou dopravou,“ obhajuje rozhodnutí radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř (ODS).  

Podle jeho slov je zdražení nevyhnutelné. Připomněl, že jde o první výraznější úpravu ceníku jízdného od roku 2013. Zdražení nastane od 12. prosince a cestující si za jízdenky ve vlacích i autobusech připlatí řádově koruny.  

„Pokud cestující nyní hradí jízdné v hotovosti, a nově si pořídí bezkontaktní čipovou kartu IREDO, tak se cena jízdného prakticky nezmění. Chceme tak v rámci úprav cen jízdného zvýhodnit pravidelné cestující tak, aby na ně byly dopady co nejnižší,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš (ODS).  

Hradec Králové zvyšuje dotaci pro Dopravní podnik města. Ve hře je i zdražení jízdného

Dopravnímu podniku v Hradci Králové hrozí, že se mu v příštím roce zvednou náklady na provoz minimálně o 12 milionů korun. Důvodem je především zdražení elektřiny, ale také úbytek cestujících ve spojitosti s epidemií covidu -19. Zastupitelé se...

O zdražování se uvažuje i v integrované dopravě Hradce Králové  

Zdražení elektřiny, pohonných hmot a úbytek cestujících trápí i Dopravní podnik Hradec Králové. V současné chvíli se odhaduje, že náklady na provoz v příštím roce vzrostou o 12 milionů korun. V roce 2020 podnik přepravil 31 milionů lidí, meziročně o 18 procent méně. „Minulý rok jezdil dopravní podnik kvůli covidu v prázdninovém režimu. Lidé jezdili více auty a do trolejbusů a autobusů se bohužel nevrátili," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). 

Minulý týden na tiskové konferenci Hrabálek vyloučil, že dojde ke zdražení jízdného. Na otázky spojené s termíny a konkrétními částkami odpovídat nechtěl. Údajně čeká vedení města a dopravního podniku další vyjednávání.  

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky doprava, cena, jízdenka, Pardubický, Královéhradecký, kraj, vlak, autobus, krajská, linkový, ceník, změna, prosinec, jízdné, Královéhradecký kraj, Česko, Pardubický kraj, ODS, Václav Řehoř, Alexandr Hrabálek, dopravní společnost, IREDO, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od poloviny prosince se na východě Čech zdraží jízdné ve vlacích a autobusech. Řádově půjde o koruny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.